NĂ€r Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i GĂ€vle, och Hernan Mondani, docent i sociologi vid UmeĂ„ universitet, bĂ„da ocksĂ„ verksamma vid Institutet för framtidsstudier, nyligen presenterade sin rapport, ”Kriminella pĂ„ kartan”, skriven pĂ„ uppdrag av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi kunde de visa en omfattande geografisk spridning av den organiserade brottsligheten i Sverige.

GÀngens specialister rör sig över stora omrÄden

Enligt forskarna finns det organiserad brottslighet i hela Sverige, men med vissa skillnader mellan olika omrĂ„den och kriminella miljöer. MotorcykelgĂ€ng har en stor spridning över hela landet och har etablerat klubbhus i mĂ„nga olika regioner. Å andra sidan Ă€r maffialiknande organisationer starkt lokaliserade till Göteborg och Stockholm.

NĂ„gra kommuner sticker dock ut. I exempelvis Botkyrka och SödertĂ€lje ses stora spridningseffekter Ă€ven utanför de utsatta omrĂ„dena, hĂ€r har man ocksĂ„ haft organiserad brottslighet under lĂ„ng tid. Vidare hittar forskarna sĂ„ kallade ”mobila individer”.

– Dessa individer rör sig över stora geografiska omrĂ„den, Ă€r vĂ€ldigt brottsaktiva och stĂ„r för mellan 45–65 procent av brotten. De bidrar till att sprida den organiserade brottsligheten, skapa nya kontakter och etablera nya marknader, sĂ€ger Hernan Mondani.

Amir Rostami

– Den organiserade brottsligheten tenderar att sprida sig till nya omrĂ„den och arenor. HĂ€r behövs dĂ€rför samverkan bĂ„de pĂ„ lokal och nationell nivĂ„, men Ă€ven mellan olika kommuner som till exempel Botkyrka och SödertĂ€lje, sĂ€ger Amir Rostami.

Kriminella samarbetar allt mer

De bÄda forskarna kan se att antalet samarbeten i brott har ökat starkt. NÀr det gÀller vÄldsbrottslighet en kraftig ökning frÄn 1995 med mellan 60 och 111 procent beroende pÄ hur mÄnga personer som ingÄr i dessa samarbeten.

Men det Àr frÀmst ekonomisk brottslighet som haft en mycket kraftig utveckling av samarbeten, med mellan 116 och 371 procent.

– Det handlar om bedrĂ€gerier mot staten, som skattebrott och vĂ€lfĂ€rdsbrott, men ocksĂ„ bedrĂ€gerier mot enskilda och brottsvinsterna Ă€r stora. Den kriminella ekonomin bedöms omsĂ€tta 100 till 150 miljarder Ă„rligen, sĂ€ger Amir Rostami.

Ett ekosystem av multikriminella

Den organiserade brottsligheten Àr ett ekosystem av grupper och individer med olika förmÄgor, subkultur och organisation. Om vi bara fokuserar pÄ skjutningarna och glömmer att de Àven Àgnar sig Ät ekonomisk brottslighet missar vi en viktig kÀlla för hur de organiserar sig.

För Amir Rostami Àr en nyckel att komma Ät den organiserade brottsligheten att göra det svÄrt för aktörerna att organisera sig. HÀr Àr det viktigt att undvika tunnelseende dÀr skjutningar eller utsatta omrÄden överskuggar andra brottsproblem.

– ÅtgĂ€rder mot den organiserade brottsligheten behöver fokusera pĂ„ stĂ€rkta kontroller av finans- och bidragssystem och dĂ€rigenom minska deras handlingsutrymme. Det Ă€r ocksĂ„ stort fokus pĂ„ polisen nĂ€r andra myndigheter kan ha större effekt pĂ„ den organiserade brottsligheten, sĂ€ger Amir Rostami

Kriminella pĂ„ kartan – en ESO-rapport om den organiserade brottslighetens geografi

Text: Douglas Öhrbom

Presskontakt:
Anders Munck
Telefon:
+46707946523
Epost:
anders.munck@hig.se
Presskontakt:
Douglas Öhrbom
Telefon:
073-273 36 56
Epost:
dom@hig.se
Presskontakt:
Anna SĂ€llberg
Telefon:
070-410 63 78
Epost:
anna.sallberg@hig.se