– Läkemedelsindustrin har för närvarande ett stort behov av kvalificerade organiska kemister som kan framställa de molekyler och substanser som vi behöver i vår forskning. I gen- och proteinforskningens spår kommer detta behov att öka under de kommande åren, säger docent Jan-Erik Nyström, kemichef för forskningen vid Discovery vid AstraZeneca Södertälje.

Den nya linjen har gjort att kemi har blivit populärt vid Stockholms universitet. Antalet förstagångsansökningarna till universitetets kemiprogram ökade med 160 % hösten 2002 jämfört med året innan. De nya läkemedelskemisterna får landets mest omfattande utbildning i organisk kemi och blir ”superbyggmästare i molekylernas värld”. Dessutom ägnar de en halv termin åt hur läkemedel fungerar och verkar i människokroppen. Den nya linjen är fyraårig och leder fram till en magisterexamen.

Närmare information lämnas av professor Jan Erling Bäckvall, tfn 674 71 78 (jeb@organ.su.se) eller universitetslektor Per Unger, tfn 16 29 23 (pu@organ.su.se)

Presskontakt:

Presstjänsten

Telefon:

08-16 4090

Mobil: