Sören Nylin, zoologi med tjÀnstgöringsskyldighet i etologi
Hans forskning rör evolution av insekters anpassningar, inte minst nĂ€r det gĂ€ller hur ”arv och miljö” samverkar för att ge lokal anpassning. Hans frĂ€msta studieobjekt Ă€r olika arter av dagfjĂ€rilar, dĂ€r tyngdpunkten i forskningen ligger dels pĂ„ anpassningar till de dramatiska Ă„rstidsvĂ€xlingarna i vĂ„rt tempererade klimat, dels pĂ„ anpassningar till vĂ€rdvĂ€xterna. DagfjĂ€rilarnas larver Ă€r liksom de flesta vĂ€xtĂ€tande insekter oftast specialiserade pĂ„ en viss vĂ€rdvĂ€xt, eller grupp av beslĂ€ktade vĂ€xter. Sören Nylin Ă€r sĂ€rskilt intresserad av frĂ„gan om varför denna specialisering uppstĂ„r och varför det ibland finns spektakulĂ€ra undantag. HĂ€r finns viktiga kopplingar Ă€ven till bevarandebiologi och biologisk mĂ„ngfald.

Ingrid Faye, genetik
Ingrid Faye gjorde redan som doktorand en vÀsentlig insats nÀr det gÀller upptÀckten av vad som numera kallas peptid-antibiotika. Hennes forskning har visat att insekter med fördel kan anvÀndas som modellsystem vid studier av medfödda (innata) immunmekanismer. Tillsammans med sina medarbetare har hon upptÀckt NFkB/rel-aktiveringen av insekters immungener samt ett Ig-beslÀktat protein med mÄnga immunfunktioner och en ytterst ovanlig 3D-struktur. Den framtida mÄlsÀttningen Àr att studera vÀrd/vektorsystem för parasiter samt möjligheten att anvÀnda anti-parasitiska faktorer frÄn insekter för att bekÀmpa malaria. Ingrid Faye Àr en av de forskare, inom Svenska MalarianÀtverket, som ingÄr i styrelsen för MIM (The Multilateral Initiative on Malaria) sekretariatet under 2003-2005, den period dÄ det kommer att ligga i Stockholm.

Roger Karlsson, zoologisk cellbiologi
Tillsammans med sina medarbetare studerar han molekylĂ€ra mekanismer som ligger till grund för vĂ„ra cellers förmĂ„ga att röra sig. En problemstĂ€llning t.ex. kretsar kring hur det kommer sig att hormoner nĂ€r de binder till receptorer pĂ„ cellytan ofta orsakar bĂ„de snabba och dramatiska aktiveringar av cellens rörelsemaskineri – hur och vilka kontrollkomponenter Ă€r det som pĂ„verkas? Verksamhet Ă€r av grundforskningskaraktĂ€r och viktig för en rad biologiska processer dĂ€r cellrörelse och migration Ă€r av stor betydelse, t.ex. under organismutveckling och vid sĂ„rlĂ€kning.

Olof Leimar, zoologi med tjÀnstgöringsskyldighet i etologi
En viktig del av hans forskning bestÄr i att analysera evolutionen av samarbete och aggressivitet med hjÀlp av teoretiska modeller. Exempel pÄ frÄgor om samarbete som han intresserat mig för Àr pÄ vilka sÀtt egenskaper som Àr till nytta eller hjÀlp för andra kan evolvera. En möjlighet, som han har studerat, Àr att individer överför information till andra om sina behov och förmÄgor i samband med att de Àr till nytta för andra, vilket kan öka möjligheten att bilda ett fruktbart partnerskap. En annan viktig faktor Àr att en investering i andra individer kan öka chansen att dessa, i eget intresse, beter sig pÄ ett för en sjÀlv fördelaktigt sÀtt. Leimar har tillÀmpat idéer av detta slag bland annat pÄ samarbete mellan individer av olika arter, till exempel pÄ mutualistiska interaktioner mellan blÄvingelarver och myror.

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

08-16 4090

Mobil: