Per-Arne Bodin, slaviska sprÄk, med litterÀr inriktning
Han Àgnar sig i sin forskning sÀrskilt Ät tre omrÄden: den ryska skönlitteraturen och den ortodoxa traditionen, rysk identitet samt den moderna polska litteraturen och dess förhÄllande till det vÀsteuropeiska kulturarvet.

Anna Ljunggren, ryska
Hennes omrÄde Àr rysk litteratur frÄn 1800- och 1900-talen, frÀmst poesi men ocksÄ prosa. I sin doktorsavhandling publicerade hon Boris Pasternaks ungdomsprosa. För nÀrvarande skriver hon en bok om den ryske 1800-tals romantiske poeten Fjodor Tiuttjev, som samtidigt var politisk tÀnkare och diplomat.

Ebba During, historisk osteologi
Hennes forskning rör Àmnet osteologi (lÀran om skelettmaterial). De senaste Ären har det fr. a. gÀllt analyser och kulturhistorisk tolkning av mÀnskligt skelettmaterial tillvarataget vid marinarkeologiska utgrÀvningar av de vÀlkÀnda svenska regalskeppen VASA och KRONAN, bÄda frÄn 1600-talet. Intressanta och spÀnnande resultat har framkommit om dessa mÀnniskors liv och död.
F.n. avslutar hon sitt forskningsarbete rörande det mĂ„ngfacetterade skelettmaterialet efter de mĂ€nniskor som en gĂ„ng anvĂ€nde den ca 5000 Ă„r gamla Alvastra pĂ„lbyggnad i Östergötland. I framtiden vĂ€ntar samarbetsprojekt som omfattar sĂ„ vitt skilda omrĂ„den som Söderhavet och hela Europa.

Johan Kleman, fjÀrranalys med geo- och biovetenskapliga tillÀmpningar
Ett av hans centrala forskningsomrÄden Àr landformernas utveckling och istidernas förlopp i Skandinavien och Nordamerika. Han anvÀnder ett geografiskt arbetssÀtt baserat pÄ fjÀrranalysteknik, dvs utnyttjande av flyg- och satellitbilder för att skaffa information över mycket stora omrÄden. Resultaten ökar vÄr kunskap om Jordens utveckling och klimatförÀndringar under den senaste Ärmiljonen. Han forskar Àven kring jordytans ljusreflektionsegenskaper, som styr informationsinnehÄllet i flyg- och satellitbilder.

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

08-16 4090

Mobil: