Synnöve Clason, tyska
Hennes tidigare studier var fr.a. ur en ideologikritisk synvinkel, dĂ€r hon bl.a. försökte förstĂ„ bakgrunden till nationalsocialismen och andra vĂ€rldskriget. DĂ€refter har de handlat om de antiliberala rörelserna under Weimarrepubliken, förhĂ„llandet mellan facts och fiction i romanen ”Erfolg” av Lion Feuchtwanger och jĂ€mförelser av manliga kvinnobilder och kvinnlig emancipationslitteratur i Öst-och VĂ€sttyskland, dĂ€r hon fördjupade sig i Irmtraud Morgners montageroman ”Trobadora Beatriz”, vars underliggande Faustmönster hon lyfte fram. DĂ€rifrĂ„n var vĂ€gen inte lĂ„ng till Goethe och ett populĂ€rvetenskapligt projekt med anledning av 250-Ă„rsdagen för diktarens födelse med boken ”Pudelns kĂ€rna” som kom ut 1999.

Tommy Lundström, socialt arbete
Hans forskning rör det sociala arbetets organisering, insatser och metoder sÀrskilt inom den kommunala socialtjÀnsten. Han har bland annat skrivit om hur den sociala barnavÄrden fungerar, speciellt nÀr det gÀller barn som blir placerade i samhÀllsvÄrd. Hans forskning har Àven berört frivilligt socialt arbete. För nÀrvarande arbetar han bland annat med ett större forskningsprojekt om socialtjÀnstens, sÀrskilt barnavÄrdens, organisation och med en undersökning av hur utsatta barn och ungdomar beskrivs i pressen.

Börje Olsson, alkohol- och drogforskning
Hans forskning behandlar analyser av svensk alkohol- och narkotikapolitik i relation till den allmÀnna samhÀllsutvecklingen samt jÀmförelser med utvecklingen i framför allt andra europeiska lÀnder. Annat forskningsomrÄde Àr kulturella perspektiv pÄ bruk och missbruk av alkohol och narkotika

Alasdair D. L. Skelton, geokemi och petrologi
Hans forskningsomrÄden rör processerna för hur kontinenter rivs isÀr och nya hav öppnas: Det sker genom att studera prov frÄn borrhÄll frÄn havets botten och gamla hav som nu finns i bergen, t.ex. Alperna. Vidare handlar forskningen om vÀtskors roll i geologiska processer, t.ex. kontinenternas rörelse, magmatiska aktiviteter och jordbÀvningar samt om vÀtskors rörelse i salt och kÀrnkrafts-avfallsbehandling.

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

08-16 4090

Mobil: