Synnöve Clason, tyska
Hennes tidigare studier var fr.a. ur en ideologikritisk synvinkel, d√§r hon bl.a. f√∂rs√∂kte f√∂rst√• bakgrunden till nationalsocialismen och andra v√§rldskriget. D√§refter har de handlat om de antiliberala r√∂relserna under Weimarrepubliken, f√∂rh√•llandet mellan facts och fiction i romanen ”Erfolg” av Lion Feuchtwanger och j√§mf√∂relser av manliga kvinnobilder och kvinnlig emancipationslitteratur i √Ėst-och V√§sttyskland, d√§r hon f√∂rdjupade sig i Irmtraud Morgners montageroman ”Trobadora Beatriz”, vars underliggande Faustm√∂nster hon lyfte fram. D√§rifr√•n var v√§gen inte l√•ng till Goethe och ett popul√§rvetenskapligt projekt med anledning av 250-√•rsdagen f√∂r diktarens f√∂delse med boken ”Pudelns k√§rna” som kom ut 1999.

Tommy Lundström, socialt arbete
Hans forskning rör det sociala arbetets organisering, insatser och metoder särskilt inom den kommunala socialtjänsten. Han har bland annat skrivit om hur den sociala barnavården fungerar, speciellt när det gäller barn som blir placerade i samhällsvård. Hans forskning har även berört frivilligt socialt arbete. För närvarande arbetar han bland annat med ett större forskningsprojekt om socialtjänstens, särskilt barnavårdens, organisation och med en undersökning av hur utsatta barn och ungdomar beskrivs i pressen.

Börje Olsson, alkohol- och drogforskning
Hans forskning behandlar analyser av svensk alkohol- och narkotikapolitik i relation till den allmänna samhällsutvecklingen samt jämförelser med utvecklingen i framför allt andra europeiska länder. Annat forskningsområde är kulturella perspektiv på bruk och missbruk av alkohol och narkotika

Alasdair D. L. Skelton, geokemi och petrologi
Hans forskningsområden rör processerna för hur kontinenter rivs isär och nya hav öppnas: Det sker genom att studera prov från borrhåll från havets botten och gamla hav som nu finns i bergen, t.ex. Alperna. Vidare handlar forskningen om vätskors roll i geologiska processer, t.ex. kontinenternas rörelse, magmatiska aktiviteter och jordbävningar samt om vätskors rörelse i salt och kärnkrafts-avfallsbehandling.

Presskontakt:

Presstjänsten

Telefon:

08-16 4090

Mobil: