Det hĂ€r visar Henrik Rahm, nybliven doktor i nordiska sprĂ„k vid Lunds universitet. Hans avhandling ”Journalistikens anatomi” klarlĂ€gger sambanden mellan förĂ€ndringar i det svenska samhĂ€llet och journalistiken och tidningstexterna under drygt hundra Ă„r.
Analysen utgÄr frÄn tre dagstidningars bevakning av fem stora strejker: Sundsvallsstrejken 1879, storstrejken 1909, Metallstrejken 1945, gruvstrejken 1969-70 och sjuksköterskestrejken 1995-96.
Henrik Rahm har bÄde undersökt vilka genrer som förekommer i tidningarna, och vilka textmönster som anvÀnds i den viktigaste genren, nyhetstexten.
– Generellt har journalistiken blivit allt sjĂ€lvstĂ€ndigare i förhĂ„llande till sina kĂ€llor frĂ„n 1879 och framĂ„t, menar Henrik Rahm.
Redan i den partipolitiserande journalistiken 1909 var det sjÀlvklart för tidningarna att ge bakgrund och anvÀnda sig av reportage för att beskriva skeendet, Àven om tidningens politiska fÀrg avgjorde hur storstrejken skildrades.
NÀr metallarbetarna strejkade 1945 började nya journalistiska ideal synas. Idealen var att referera och lÄta alla parter komma till tals, men tidningens politiska inriktning mÀrktes i urvalet och i hur strejken uppmÀrksammades. Man kan 1945 tala om en partipolitiskt refererande journalistik.
Riktigt sjÀlvklara blev dock de hÀr idealen först pÄ sent 60-tal och i bevakningen av gruvstrejken. 60-talets journalistik framstÄr alltsÄ som allpartisk i den mening som vi avser i dag.
I bevakningen av sjuksköterskestrejken i mitten av 90-talet har ett nytt slags nyhetstexter fötts : den dramaturgiserande journalistiken, med grepp frÄn teaterns vÀrld.
– Journalisten mĂ„lade upp en scen dĂ€r de olika aktörerna fungerade som skĂ„despelare i en pjĂ€s. SpĂ€nningen i texten trappades upp, t ex med hjĂ€lp av parallellhandlingar. Jag tĂ€nker bl a pĂ„ en artikel i Svenska Dagbladet dĂ€r man beskriver hur sjukhusdirektören plötsligt drabbas av magsmĂ€rtor och hur – parallellt, som om det fanns ett samband – förhandlingarna med sjuksköterskorna gĂ„r i stĂ„.
SvD-artikeln Àr dramaturgiskt avancerad, och spÀnnande för lÀsaren, men inte mindre saklig tack vare olika markeringar frÄn skribentens sida, menar Henrik Rahm.
__________________________________________________________

Henrik Rahm kan nĂ„s pĂ„ arbetstel: 046 – 222 78 47, hemtel: 046 – 15 05 76 eller mobil: 0736 – 78 25 32.

Solveig StÄhl Informationsenheten, Lunds universitet