I en avhandling vid Institutionen för fysisk resursteori vid Chalmers pÄpekar Björn Andersson att de lÄngsiktiga frÄgorna inte fÄr tappas bort, under strÀvan att snabbt fÄ ned kostnaden för ny energiteknik.

Solenergi ses som en av de frÀmsta möjligheterna att pÄ lÄng sikt ersÀtta fossila brÀnslen och sÀkerstÀlla en energiförsörjning utan klimatpÄverkan för en vÀrldsbefolkning pÄ nÀrmare tio miljarder mot slutet av detta sekel. Den solenergiteknik som det för nÀrvarande satsas mest pÄ Àr solceller. Solceller kan tillverkas av jordskorpans nÀst vanligaste Àmne, kisel, men för att kombinera hög verkningsgrad med lÄg tillverkningskostnad utvecklas ett antal tekniker dÀr mycket ovanliga metaller som tellur,indium och rutenium Àr viktiga bestÄndsdelar.

För dagens produktionsvolymer av solceller utgör detta inget problem,men om solceller ses som en framtida ersÀttning för fossila brÀnslen blir det avgörande. Behovet av dessa metaller hindrar sannolikt dessa tekniker frÄn att bidra med mer Àn nÄgon procent till den globala energitillförseln Är 2100.

PÄ motsvarande sÀtt skulle en storskalig expansion av elbilar ocksÄ kunna begrÀnsas av batteriernas metallbehov, Àven om vissa batterimetaller potentiellt finns i tillrÀcklig mÀngd för att förse fem miljarder elbilar (rÀknat pÄ Sveriges biltÀthet för tio miljarder mÀnniskor).

För att energisystemet skall förÀndras i tillrÀckligt snabb takt krÀvs ett brett spektrum av politiska styrmedel. I avhandlingen poÀngteras bland annat vikten av att upprÀtthÄlla en balans mellan styrmedel för att Ästadkomma snabb kostnadsreduktion och marknadsexpansion Ä ena sidan, och bibehÄllen teknisk mÄngfald Ä den andra. Detta Àr nödvÀndigt om man ska undvika att teknikutvecklingen rusar in i nya ÄtervÀndsgrÀnder.

Vidare drar Björn Andersson slutsatsen att förutsÀttningarna bör utredas för att tekniker som begrÀnsas av materialtillgÄng kan fungera som det han kallar bryggtekniker, vilket innebÀr tekniker som bereder vÀg för lÄngsiktigt hÄllbara tekniklösningar i riktigt stor skala.

Avhandlingen ”Material Constraints on Technology Evolution: the Case of Scarce Metals and Emerging Energy Technologies” försvaras vid en offentlig disputation den 23 februari , kl 10.15 i sal HA2, HörsalsvĂ€gen 4 pĂ„ Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

För vidare information kontakta:
Björn Andersson, Institutionen för fysisk resursteori
tel: 031-772 31 25, e-post: frtba@fy.chalmers.se.

Presskontakt:

Mia Halleröd Palmgren

Telefon:

031-7723252

Mobil:

0721-513512