Studien har gjorts av Mathias Martinsson och strÀcker sig frÄn det sena 1960-talets diskussioner om luftvÄrdspolitik fram till 1992 och FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro. Han relaterar politikers tolkning av ozonskiktets uttunning till hur mÄl och konkreta medel har diskuterats.

FrÄgan om ozonskiktets uttunning har genomgÄtt flera förvandlingar under den tid den stÄtt pÄ den politiska dagordningen. FrÄn att först ha förknippats med utvecklingen av överljudsplan, blev den ett konkret problem nÀr man upptÀckte att freoner i sprayburkar hade ozonnedbrytande egenskaper. Det löstes snabbt och enkelt i och med förbudet mot freoner som drivgas. AnvÀndningen av freoner ökade dock snart i och med att vÀrmepumpar blev vanliga i slutet av 1970-talet. Man kunde inte heller hitta omedelbara ersÀttningar för freon i kylskÄp, industriella kylsystem och som blÄsmedel vid plastframstÀllning. NÀr ozonhÄlet upptÀcktes i mitten av 1980-talet blev dock behovet av bÄde nationella och internationella ÄtgÀrder akut.

Studien visar att utvecklingen mot ekologisk modernisering har gÄtt igenom tvÄ faser. Först problematiserades förestÀllningen om att det fanns en inbyggd motsÀttning mellan ekonomisk tillvÀxt och miljöhÀnsyn. Till en början ansÄgs det vara samhÀllsekonomiskt lönsamt att ÄtgÀrda och förebygga miljöproblemen och ansvaret för ÄtgÀrderna vilade pÄ staten. I ett senare skede ansÄgs det Àven var företagsekonomiskt lönsamt att ÄtgÀrda och förebygga miljöproblem, och enskilda företag stimulerades att vidta ÄtgÀrder. De bÀgge synsÀtten samexisterade i slutet av 80-talet.

Martinsson menar att utvecklingen ocksĂ„ kan ses som en rörelse frĂ„n mer reflexmĂ€ssiga resonemang om hur miljöproblemen skulle hanteras, till resonemang som ocksĂ„ innehöll reflekterande komponenter – frĂ€mst nĂ€r det gĂ€llde att formulera miljöpolitikens mĂ„l: Hur sĂ„g kopplingarna mellan problemet och samhĂ€llsutvecklingen ut i stort och vilka var de samhĂ€lleliga orsakerna bakom problemet med ozonskiktet. Den reflexartade komponenten kan ses som ett komplement till den reflekterande komponenten med ett annat fokus. Den var inriktad pĂ„ att pĂ„ ett enkelt sĂ€tt försöka undanröja ozonskiktets problem.

Avhandlingen heter ”Ozonskiktet och risksamhĂ€llet, en studie av den svenska politiska diskussionen rörande ozonskiktet 1968-1992”. Mathias Martinsson kan nĂ„s pĂ„ tel 013-28 58 37 och e-post matma@tema.liu.se.

Presskontakt:

press@liu.se

Telefon:

013 - 28 10 00

Mobil: