NAI fyller 50 år och biblioteket firar bland annat med en utställning av saker som funnits längst nere i källarens samlingar. Flera objekt är udda och av kuriosa karaktär. Vem visste till exempel att Tanzanias första president Julius Nyere översatte Shakespeares Julius Ceasar till Swahili? De som funderar på bilsemester i sommar ska kanske titta i vägkartan över Belgiska Kongo från 1957 eller bestämma utflyktsmål efter turistbroschyren från Rhodesia.
En central punkt i utställningen är Amos Tutuolas mästerverk Palmvinsdrinkaren från 1952. Det var den första romanen från Västafrika som väckte uppmärksamhet i västvärlden.
– Den baseras på den muntliga berättartraditionen och är särskilt intressant eftersom den spinner trådar både bakåt och framåt i tid, säger Kristina Rylander som tillsammans med Antonio Lourenço har sammanställt utställningen.
Flera skrifter visar på kolonialismens absurditet.
En folkräkningsbok från Guinea-Bissau 1950 utförd av centralmakten i Lissabon skiljer tydligt på civiliserade och icke civiliserade människor.
Andra dokument ifrån kolonialtiden är giltiga även idag. En Afrikakarta från 1959 delar upp kontinenten efter etnisk tillhörighet och inte efter de officiella gränser som bestämdes av kolonialmakterna vid Berlinkonferensen.
– Utställningen har vanlig skönlitteratur också. Bland annat uppmärksammar vi de fem afrikanska nobelpristagarna och har en topplista med de tolv främsta afrikanska böckerna, säger Kristina Rylander.
Utställningen invigs av Nordiska Afrikainstitutets direktör Carin Norberg kl 16 måndag 7/5 och är uppe fram till 11 juni.
Nordiska Afrikainstitutet är ett centrum för forskning, dokumentation och information om det moderna Afrika i de nordiska länderna.