Peter Collin, uppväxt i Sundsvall, tog sin civilingenjörsexamen i väg- och vattenbyggnadsteknik i Luleå och disputerade i stålbyggnad 1991. År 1998 utsågs han till docent och sedan år 2000 är han adjungerad professor i samverkanskonstruktioner, det vill säga konstruktioner av stål och betong.

Peter Collin har medverkat vid flera av de senaste √•rens spektakul√§ra brobyggen i Sverige, till exempel √Ėresundsbron och landets f√∂rsta rostfria bro som nyligen invigdes i Hammarby Sj√∂stad i Stockholm. Han har ocks√• dimensionerat det p√•k√∂rningsskydd som den ombyggda Tranebergsbron i Stockholm utrustats med f√∂r att f√∂rhindra en upprepning av Tj√∂rnolyckan.

РVäg- och vatten-utbildningen i Luleå är faktiskt den bästa i Sverige, vilket också visades när tidskriften Moderna Tider rankade landets civilingenjörsutbildningar förra året, säger Peter Collin som gärna ägnar sig åt att besöka gymnasieskolor för att berätta om utbildningen och V-byggaryrket.

Peter Collin är känd som en engagerad och utåtriktad person som gärna berättar och visar bilder på nydanande brokonstruktioner. Han tar emellertid också gärna fram gitarren och sjunger egna och andras låtar.

Upplysningar: Peter Collin, tel 070-692 94 59, epost: peter.collin@scc.se eller Luleå tekniska universitets pressansvarige Jan Nyberg, tel 0920-49 16 21, 070-672 01 11

Bild på Peter Collin kan fås via mejl: jan.nyberg@adm.luth.se