TÀnk dig att inte se nÄgot och inte höra nÄgot. Hindren att kommunicera pÄverkar alla aspekter av livet. MÄnga med dövblindhet kommunicerar via ett taktilt teckensprÄk och Àven haptiska signaler (beröring och rörelser) pÄ kroppen. Nu arbetar forskare med att digitalisera och integrera det i ett klÀdesplagg.

Haptisk kommunikation innebĂ€r att en person tolkar omgivningen Ă„t den med dövblindhet genom beröring pĂ„ ryggen och andra delar av kroppen. HalvvĂ€gs in i EU-projektet ”SUITCEYES” har forskarna tagit fram flera prototyper pĂ„ plagg som kan simulera dessa rörelser.

Plaggen har utvecklats i olika generationer. Det började med en röd klÀnning, som blev en svart klÀnning, en grön vÀst och nu Àr de framme vid fjÀrde generationen: En svart vÀst med schackrutig rygg dÀr varje ruta kan avge vibrationer.

– Historiskt sett har textilen alltid varit nĂ€ra mĂ€nniskan. Nu tar vi nĂ€sta steg och gör textilen till ett verktyg för kommunikation, det Ă€r nĂ„got nytt. Och tekniskt sett har vi kommit lĂ„ngt i projektet, sĂ€ger Nils-Krister Persson, docent inom Smart Textiles vid Högskolan i BorĂ„s.

Nu ska plagget testas

Högskolan i BorÄs stÄr för de textila innovationerna och semantiska tolkningar av omgivningen, forskare i Grekland arbetar med att ett grÀnssnitt som kan kÀnna igen föremÄl och ansikten i omgivningen. Och i Leeds, England, arbetar forskare ocksÄ med sensorteknologi för att upptÀcka hinder i omgivningen samt att översÀtta detta till vibrationer och andra haptiska tecken.

– Vi arbetar nu med att integrera alla dessa delar sĂ„ att kameran och datorn kĂ€nner igen det som försiggĂ„r i rummet, skickar information till en kunskapsbas, som snabbt översĂ€tter den till haptiska signaler, som den som bĂ€r vĂ€sten kĂ€nner pĂ„ ryggen genom de sĂ„ kallade aktuatorerna, som sitter i plagget, förklarar han.

Snart ska den senaste generationen av prototyperna produceras i ett större antal, sÄ att funktionerna kan börja prövas vetenskapligt.

– Men vi har naturligtvis mĂ„nga utmaningar kvar dĂ€refter, det handlar om kostnader, förĂ€ndringar i beteende och rent praktiska frĂ„gor. Men vi Ă€r vĂ€ldigt positiva till vĂ„ra framgĂ„ngar, sĂ€ger Nils-Krister Persson.

– Forskningen i projektet rör sig kraftigt framĂ„t pĂ„ alla fronter, vi ligger i fas med tidsplanen och Ă€r vĂ€ldigt positiva till att vi kommer att ha uppnĂ„tt vĂ„rt syfte nĂ€r projektet Ă€r slut, sĂ€ger Nasrine Olson, universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap samt projektkoordinator.

Den 22 augusti hÄller projektet ett symposium i BorÄs som Àr öppet för alla att besöka. DÀr kommer framstegen i projektet att presenteras.

Tid och plats

Tid: 22 augusti 2019, kl. 09:00–17:00

Plats: Vestindien C, Textile Fashion Center, Textilhögskolan, SkaraborgsvÀgen 3 BorÄs

LÀs mer om symposiet (sida pÄ engelska webben)

Kontakt

Nasrine Olson, projektkoordinator: E-post: nasrine.olson@hb.se, mobil: 070-740 3441, telefon: 033-435 4318/0303-19193 (hem)

Nils-Krister Persson, docent vid Smart Textiles: E-post: nils-krister.persson@hb.se, telefon: 033-435 4283

Fakta om projektet

”SUITCEYES” stĂ„r för: Smart, User-friendly, Interactive, Tactual, Cognition-Enhancer that Yields Extended Sensosphere.

Det Àr ett EU-projekt som leds av Högskolan i BorÄs. Namnet indikerar att en hel verktygslÄda med instrument, för att förbÀttra kommunikationen med personer som Àr dövblinda, utvecklas i projektet.

Parterna i projektet har ansvar för olika arbetspaket inom projektet:
– Högskolan i BorĂ„s Ă€r projektkoordinator och har ett helhetsansvar, genom Biblioteks- och informationsvetenskap samt Smart Textiles, för utveckling av den haptiska kommunikationen och det smarta grĂ€nssnittet genom att anvĂ€nda smarta textilier.
– The Center for Research and Technology, Hellas, CERTH, Grekland, ansvarar för ansikts- och objektsigenkĂ€nning, datafĂ„ngst, översĂ€ttning samt semantik. – Hochschule Offenburg , Tyskland, ansvarar för spelifiering och social interaktion.
– University of Leeds, Storbritannien, ansvarar för elektronik, anvĂ€ndarbehov och anvĂ€ndarens inkludering samt studier av anvĂ€ndarbehov och social inkludering sĂ„vĂ€l som miljöuppfattning.
– Vrije universiteit, NederlĂ€nderna, ansvarar för haptisk psykofysik och för att testa prototyperna.
– Les Doigts Qui RĂȘvent, Frankrike, ett bokförlag med direktkontakt med potentiella slutanvĂ€ndare. Förlaget Ă€r involverat i att sprida resultat och med andra utĂ„triktade aktiviteter.
– Harpo, Polen, ett hjĂ€lpmedelsföretag ansvarar för att sprida resultaten.

LĂ€s mer

Tidigare nyhet om projektet

Om Nils-Krister Persson

Om Nasrine Olson

Om projektet

———————————–

Högskolan i BorÄs bedriver utbildningar inom biblioteks- och informationsvetenskap, ekonomi och informatik, mode och textil, beteendevetenskap och lÀrarutbildning, teknik samt vÄrdvetenskap. Campus ligger mitt i city, och vi har ca 11 000 studenter och 748 anstÀllda.

Högskolan i BorÄs försöker stÀndigt minimera gapet mellan teori och praktik. DÀrför utbildas vÄra studenter nÀra arbetslivet. Vi satsar pÄ problembaserad forskning med tydliga professionskopplingar. VÄra studenter ska snabbt kunna fungera i yrkeslivet efter avlagd examen. Högskolan i BorÄs har fyra examenstillstÄnd pÄ forskarnivÄ inom  biblioteks- och informationsvetenskap, mÀnniskan i vÄrden, resursÄtervinning samt textil och mode.

Presskontakt:
Anna Kjellsson
Telefon:
0734-61 20 01
Epost:
anna.kjellsson@hb.se