Trots att konjugerade polymerer hade varit kÀnda lÀnge dröjde det till 1977 innan deras förmÄga att leda ström upptÀcktes. Detta genombrott, som belönades med Nobelpriset i kemi Är 2000, ledde till en dramatisk ökning av forskningen inom omrÄdet. Idag Àr emellertid forskningen pÄ konjugerade polymerer mer inriktad pÄ ljusemitterande egenskaper i halvledartillstÄndet.

Dessa egenskaper gör att konjugerade polymerer kan anvÀndas som det aktiva materialet i exempelvis lysdioder. Om man lÀgger en spÀnning över en tunn polymerfilm, oftast rÀcker ett vanligt batteri som strömkÀlla, börjar de lysa. Genom att modifiera den kemiska strukturen hos polymererna gÄr det att styra fÀrgen pÄ det utsÀnda ljuset över hela det synliga omrÄdet. Andra fördelar som gör polymererna attraktiva jÀmfört med traditionella halvledarmaterial Àr att de Àr billiga, böjbara och lÀtta att lÀgga pÄ stora ytor. Den stora nackdelen har hela tiden varit deras instabilitet i luft. DÀrför har forskningen pÄ Chalmers varit inriktad pÄ att finna polymerer som Àr mindre kÀnsliga mot nedbrytning.

Genom att modifiera den kemiska strukturen i polymererna samt sÀttet som de framstÀlls pÄ visar Mikael Johansson i sin doktorsavhandling att det gÄr att fÄ fram material som Àr stabilare och har lÀngre livslÀngd i dioder. Dessutom gÄr det pÄ detta sÀtt att skapa polymerer som har bÀttre ljusemitterande egenskaper.

De konjugerade polymererna har Àven den egenskapen att de kan absorbera ljus och omvandla denna energi till elektriska laddningar. SÄledes kan de Àven anvÀndas som den aktiva substansen i solceller. Denna egenskap, som har tilldragit sig mÄnga forskares intresse under de senaste Ären, kan i framtiden vara ett viktigt bidrag till energiförsörjningen.

Avhandlingen ”Synthesis of Conjugated Polymers: Photoactive Substances for Photonic Devices” försvaras vid en offentlig disputation den 23 november kl 10.15 i sal KB, KemigĂ„rden 4, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.

Mer information:
Mikael Johansson, Organisk kemi, Chalmers tekniska högskola,
tel: 031-772 3077, e-post: mijo@oc.chalmers.se

Presskontakt:

Mia Halleröd Palmgren

Telefon:

031-7723252

Mobil:

0721-513512