Ordet ”autentisk” ligger i tiden. Det betyder att något är – eller framstår som – äkta och tillförlitligt och det används ofta som ett positivt omdöme. Den 12 mars är det världspremiär för fullängdsversionen av Staffan Juléns dokumentär ”Kärlek på svenska”, samt boksläpp för antologin ”Jakten på det autentiska”. Tillsammans utgör de avslutningen av forskningsprojektet ”Den värsta lögnen är den dokumentära”. Premiären följs av fyra tillfällen där begreppet autenticitet undersöks med hjälp av film och samtal på Klarabiografen i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

I den nya boken ”Jakten på det autentiska” (red. Staffan Julén och Marit Kapla, Teg Publishing 2023) tittar tio forskare och författare närmare på begreppet. Vad och vem uppfattas som autentisk? Hur har synen på det autentiska förändrats över tid? Hur arbetar dokumentären och fiktionsfilmen med begreppet? Vad förenar jakten på det autentiska med jakten på kärleken? Frågorna utgör utgångspunkt för fem filmvisningar och samtal med bokens författare och andra gäster.

– Som frilansande dokumentärfilmare är jag van vid att tvingas lämna kunskap och research som jag samlat på mig en film, när filmen väl är färdig. Genom mitt forskningsprojekt ”Jakten på det autentiska” har jag för första gången fått tid att dröja kvar och på djupet reflektera över de frågor alla dokumentarister egentligen bör ställa sig varje dag, säger Staffan Julén, filmregissör.

Seminarieserien och filmvisningarna är ett samarbete mellan Institutet för framtidsstudier, Tempo Dokumentärfestival och Klarabiografen i Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

– Tempo visade Staffan Juléns Lyubov – kärlek på ryska på festivalen 2018, och vi är så glada att få följa hans konstnärsskap i Kärlek på svenska. Begreppet autenticitet är så centralt för det dokumentära uttrycket och vi ser fram emot att närma oss det från olika perspektiv genom hela seminarieserien under våren, säger Ida Thorén, festivalchef, och Ulrika Bandeira, programchef, på Tempo Dokumentärfestival.

Biljetter köps på Kulturhuset Stadsteaterns webb > Där kan du också läsa mer om varje tillfälle.

Program, Jakten på det autentiska:

12 mars kl. 14.00

Premiär för filmen Kärlek på svenska och seminarieserien Jakten på det autentiska

Film, seminarium och musik.

Medverkande: Staffan Julén, filmregissör, Marit Kapla, författare, Philippe Boix-Vives, musiker och Anders Lagerqvist, musiker. Moderator: Folke Tersman.

2 april kl. 14.00

Jakten på det autentiska – vardagsspråk och samtalskonst

Seminarium och filmvisning av Lyubov – kärlek på ryska.

Anna Jungstrand, Sveriges första professor i sakprosa och Johanna Lindbladh, docent i slaviska språk som bland annat forskar om Svetlana Aleksijevitjs författarskap och metod. Moderator: Marit Kapla.

4 april kl. 18.00

Jakten på det autentiska – kärleken och skildringen av den

Seminarium och filmvisning av The Swedish Theory of Love.

Emma Engdahl, professor i sociologi, Carin Franzén, professor i litteraturvetenskap, Erik Gandini, filmregissör och professor i dokumentärfilm och Staffan Julén, filmregissör. Moderator: Marit Kapla.

16 april kl.14.00

Jakten på det autentiska – blicken på andra och sig själv

Boksläpp för antologin ”Jakten på det autentiska” och filmvisning av Waiting for Life.

Staffan Julén, filmregissör, Kent Sjöström, docent i teater och Ulf Stenberg, skådespelare och konstnärlig ledare för Teater Fryshuset. Moderator: Marit Kapla.

23 april kl. 14.00

Jakten på det autentiska – filmkonsten, autenticiteten och sanningen

Seminarium och filmvisning av Stories We Tell.

Ulrika Bandeira, programchef, Tempo Dokumentärfestival, Anna Croneman, programchef för drama och film, SVT, Anders Ekström, professor i idéhistoria och Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival. Moderator: Marit Kapla.

Institutet för Framtidsstudier är en fristående statlig forskningsstiftelse med rötter i 1970-talet. Vi tar med vetenskapliga metoder fram kunskapsunderlag om de stora framtidsfrågorna och verkar för en offentlig framtidsdebatt. Vårt aktuella forskningsprogram omfattar fem teman som handlar om framtida generationer, demokrati för det tjugoförsta århundradet, nya teknologier och mänsklighetens framtid, diskriminering, sexism och rasism, samt jämlikhet. Hos oss ryms också sekretariatet för det globala forskarnätverket World Values Survey.

Presskontakt:
Henric Karlsson
Telefon:
072 080 23 77
Epost:
henric.karlsson@iffs.se
Presskontakt:
Erika Karlsson
Telefon:
08-402 12 36
Epost:
erika.karlsson@iffs.se