Visste du att forskare och ingenjörer vid Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna har byggt rymdinstrument som kommer att bidra i sökandet efter liv på Jupiters isiga månar? Under sommaren 2023 välkomnas Kirunaborna och tillresta till stadshuset Kristallen för att ta del av IRF:s utställning om rymdexpeditionen Juice.

Den 14 april skickades den europeiska rymdsonden Juice iväg mot Jupiter och tre av dess ismånar. IRF har arbetat med projektet i mer än tio år och medverkan på rymdexpeditionen är det mest omfattande och komplexa i institutets historia. För den europeiska rymdorganisationen ESA som äger Juice är detta den största vetenskapliga rymdexpeditionen någonsin.

Ombord på Juice ansvarar IRF för två av de tio vetenskapliga rymdinstrumenten som i april påbörjade den åtta år långa resan till slutdestinationen Jupiter och de tre isiga månarna Europa, Ganymedes och Callisto.

Juice-utställning flyttat in i Kirunabornas vardagsrum – Kristallen

Kirunaborna och allmänheten har under sommaren 2023 en unik möjlighet att ta del av den utställning som IRF varit på Sverigeturné med under våren.

Fokus i utställningen är den hårdvara som IRF byggt samt på det vetenskapliga uppdraget för Juice.

En av de stora vetenskapliga frågeställningarna som IRF:s rymdinstrument kommer att bidra till är sökandet efter förutsättningar till liv på någon av Jupiters ismånar.

Ismånarna har hav av vatten under islagrena och vatten är avgörande för liv.

Utställningen är obemannad och har information på svenska och engelska.

Pressvisning

Media är varmt välkomna till en pressvisning torsdag den 6 juli klockan 13.00-14.00.

Plats: Entréplan, Kirunas stadshus Kristallen.

Medverkande IRF-forskare:
Professor Stas Barabash, ansvarig för rymdinstrumentet Particle Environment Package (PEP) ombord på Juice, docent Gabriella Stenberg Wieser och Dr. Martin Wieser.

Samtliga medverkade under vårens Juice-turné och har nyckeluppdrag för IRF:s medverkan på rymdexpeditionen Juice.

OBS! Vänligen meddela din närvaro för pressvisningen till annelie.klint-nilsson@irf.sesenast den 6 juli klockan 10.00.

Mer information
Utställningen på Sverigeturné: www.juice.irf.se
IRF och Juice: https://www.irf.se/sv/irf-i-rymden/juice/
IRF: https://www.irf.se/sv/
ESA om JUICE: https://esamultimedia.esa.int/docs/science/Juice-LaunchKit.pdf

Presskontakt:
Annelie Klint Nilsson, informatör, Institutet för rymdfysik (IRF)
annelie.klint-nilsson@irf.se, 0980 – 790 76

Institutet för rymdfysik, IRF, är ett statligt forskningsinstitut under Utbildningsdepartementet. IRF bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Mätningar görs i atmosfären, jonosfären, magnetosfären och runt andra planeter med hjälp av ballonger, markbaserad utrustning (bl a radar) och satelliter. För närvarande har IRF instrument ombord på satelliter i bana runt två planeter: jorden och Mars. Dessutom ett instrument på baksidan av månen och instrument på väg till Jupiter, Merkurius och solen. IRF har ca 100 anställda och bedriver verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund.

* * * * * * * * * * * *

The Swedish Institute of Space Physics (IRF) is a governmental research institute which conducts research and postgraduate education in atmospheric physics, space physics and space technology. Measurements are made in the atmosphere, ionosphere, magnetosphere and around other planets with the help of ground-based equipment (including radar), stratospheric balloons and satellites. IRF was established (as Kiruna Geophysical Observatory) in 1957 and its first satellite instrument was launched in 1968. The head office is in Kiruna (geographic coordinates 67.84° N, 20.41° E) and IRF also has offices in Umeå, Uppsala and Lund.

Presskontakt:
Annelie Klint Nilsson
Telefon:
+46 980 790 76
Epost:
annelie.klint-nilsson@irf.se