För drygt två veckor sedan avslutades årets Antarktisforskningssäsong – och det är dags att förbereda för den kommande! I december reser en grupp forskare och tekniker till Antarktis för att fortsätta arbetet inom forskningsprojektet MAGIC-DML.

MAGIC-DML står för Mapping, Measuring and Modelling Antarctic Geomorphology and Ice Change in Dronning Maud Land. Det innebär att forskarna, genom att mäta, kartlägga och modellera data från Dronning Maud Land, kan rekonstruera hur inlandsisens tjocklek har varierat över tid, vilket ger kunskap för att förstå klimatvariationer i polarområdena.

Dronning Maud Land är ett av de minst undersökta områdena i Antarktis när det gäller variationer i inlandsisens tjocklek och dynamik. Säsongen 2016/17 gjordes det första fältarbetet inom MAGIC-DML, framför allt i områdena kring Tottanfjella och Milorgfjella. Säsongen 2017/18 är fältarbetet, ca sju veckor, förlagt till områden kring sydafrikanska forskningsstationen SANAE IV.

 

Fältkurs i Abisko

Hastiga väderomslag, svårtillgängliga glaciär- och bergsområden och komplicerade transporter innebär att grundliga förberedelser är mycket viktiga. Under vecka 13 hålls en fältkurs vid Abisko naturvetenskapliga station för forskargruppen som ska arbeta i Dronning Maud Land. Där kommer deltagarna att tränas i bland annat första hjälpen, bergssäkerhet, skoterkörning, kommunikation och navigation.

Pressträff

Medias representanter inbjuds till Abisko naturvetenskapliga station på tisdag 28 mars kl 10 för att ta del av fältkursen och expeditionsförberedelserna.

Det kommer även att finnas tillfälle till intervjuer med forskarna om deras arbete och om forskningen som ska utföras.

För ytterligare information och anmälan om deltagande i pressträffen (senast måndag 27 mars), kontakta Eva Grönlund, Polarforskningssekretariatet, tel: 070-344 92 51, e-post: eva.gronlund@polar.se.

Välkomna!

Polarforskningssekretariatet är en statlig myndighet som främjar och samordnar svensk polarforskning. Det innebär bland annat att följa och planera forsknings- och utvecklingsarbete samt att organisera och leda forskningsexpeditioner till Arktis och Antarktis.

Presskontakt:
Eva Grönlund
Telefon:
08-450 25 20
Mobil:
070-344 92 51
Epost:
eva.gronlund@polar.se