Tisdag 30 november slÀpper Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19 sin slutrapport. Klockan 10.00 bjuds journalister in till en presstrÀff pÄ Vetenskapsakademien. Ett antal experter frÄn gruppen kommer att redogöra för sina slutsatser och svara pÄ frÄgor. Det Àr Àven möjligt att delta via videolÀnk.

Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19 bildades i början av hösten 2020 och har haft som uppgift att inventera kunskapslÀget om viruset SARS-CoV-2 och sjukdomen covid-19, samt belysa vilka lÀrdomar det gÄr att dra om bland annat smittskydd. Den bestÄr av sammanlagt Ätta personer, nÄgra av Sveriges frÀmsta experter pÄ mikrobiologi, smittskydd och immunologi.

Sedan starten har expertgruppen publicerat sex olika delrapporter. Nu har medlemmarna sammanfattat sina slutsatser i en rapport som kommer att slÀppas i samband med en presstrÀff pÄ Vetenskapsakademien. De svarar bland annat pÄ frÄgor som: Hur kan pandemihanteringen bli bÀttre nÀsta gÄng ett smittsamt virus drabbar oss? Vad har vi lÀrt oss om viruset, sjukdomen och vaccinerna? Och hur har sjukvÄrden klarat pandemin?

Vid presstrÀffen deltar:

Göran K. Hansson, stÀndig sekreterare vid Vetenskapsakademien och initiativtagare till expertgruppen, professor i experimentell kardiovaskulÀr forskning.

Staffan Normark, ordförande i expertgruppen och ledamot av Vetenskapsakademien, professor i molekylÀr mikrobiologi och smittskydd.

Annika Linde, medlem av expertgruppen, virolog, adjungerad professor och tidigare statsepidemiolog.

Gunilla Karlsson Hedestam, medlem av expertgruppen och ledamot av Vetenskapsakademien, professor i vaccinimmunologi, leder ett forskarlag som undersöker immunsvaret mot virus, bland andra SARS-CoV-2.

Jan Nilsson, medlem av expertgruppen och ledamot av Vetenskapsakademien, professor i kardiovaskulÀr forskning, immunitet och ateroskleros samt ordförande i HjÀrt-Lungfondens forskningsrÄd.

För att delta i presstrÀffen som berÀknas pÄgÄ i en timme anmÀler du dig per e-post till Vetenskapsakademiens pressansvariga Eva Nevelius eva.nevelius@kva.se senast 29 november kl 12.00. Det gÀller Àven om du vill delta digitalt via Zoom. Meddela ocksÄ om du vill göra en individuell intervju efterÄt med nÄgon av de experter som deltar vid presstrÀffen, fysiskt pÄ plats eller via videolÀnk eller telefon.

PresstrÀffen hÄlls i Vetenskapsakademiens lokaler pÄ Lilla FrescativÀgen 4A, Stockholm. För att kunna delta pÄ plats behöver du en giltig presslegitimation. Notera att alla besökare till Vetenskapsakademien ska vara fullvaccinerade mot covid-19.

LĂ€s mer om expertgruppen

LĂ€s mer om Akademiens arbete mot covid-19 och se tidigare delrapporter

Presskontakt:
Eva Nevelius, pressansvarig vid Vetenskapsakademien
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63