Under Nobelveckan, mÄndag 6 december kl. 16.00, kommer Kungl. Vetenskapsakademien att anordna en digital presskonferens med tre av Ärets pristagare i fysik, kemi och ekonomi. Pristagarna kommer att sitta med via videolÀnk.

Det Àr tradition att Kungl. Vetenskapsakademien anordnar en presskonferens med Nobelpristagarna i fysik och kemi samt Ekonomipristagarna under Nobelveckan. PÄ grund av pandemin kommer pristagarna i Är inte att komma till Stockholm. DÀrför planerar Akademien istÀllet för en digital presskonferens dÀr nÄgra av pristagarna kommer att delta via videolÀnk frÄn sina respektive hemlÀnder.

En pristagare frÄn respektive prisomrÄde kommer att delta: Klaus Hasselmann i fysik, David W. C. MacMillan i kemi och Guido W. Imbens i ekonomi. Samtalet kommer att ledas av Göran K. Hansson, stÀndig sekreterare vid Kungl. Vetenskapsakademien.

Presskonferensen kommer att direktsÀndas pÄ Youtube och pÄ Kungl. Vetenskapsakademiens webbplats, www.kva.se. Alla som vill kan följa direktsÀndningen live utan föranmÀlan. Det kommer ocksÄ att vara möjligt att bÀdda in sÀndningen pÄ andra plattformar. Vi rÀknar med att den direktsÀnda delen av presskonferensen kommer att ta ungefÀr en halvtimme.

Ett begrÀnsat antal journalister kommer att ges möjlighet att delta pÄ plats pÄ Vetenskapsakademien, Lilla FrescativÀgen 4A, Stockholm. För att kunna delta behöver du ett covidbevis (EU Digital Covid Certificate eller motsvarande) som visar att du har tagit tvÄ doser vaccin och en giltig presslegitimation. Det Àr ocksÄ möjligt att delta digitalt via Zoom.

Om du Àr intresserad av att vara med (antingen fysiskt pÄ plats eller digitalt), gör en intresseanmÀlan till eva.nevelius@kva.se senast 1 december. Vi behöver fÄ information om vilken redaktion du representerar och dina kontaktuppgifter. Vi vill ocksÄ veta om du önskar stÀlla frÄgor till nÄgon/nÄgra av pristagarna. Pressansvariga Eva Nevelius kommer dÀrefter att ta kontakt via e-post med de journalister som ges möjlighet att stÀlla frÄgor i direktsÀndning.

I mÄn av tid kan det Àven finnas möjlighet till individuella intervjuer med pristagare via Zoom nÀr den direktsÀnda delen av presskonferensen Àr avslutad. Ange i intresseanmÀlan om du skulle vara intresserad av en sÄdan intervju.

Presskontakt:
Eva Nevelius
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63