– Det hĂ€r var trevligt, hedrande och mycket ovĂ€ntat, sĂ€ger en glad Jan Sondell.

Jan Sondell har huvudsakligen arbetat med metodfrÄgor i skogsarbetet och medverkat i hela den skogstekniska utvecklingen. Hans omfattande tester, tids- och metodstudier under 1970-talet utgjorde underlag för utformningen av dÄtidens avverkningssystem.

Mindre belastningsskador
Han har under sin karriÀr bland annat arbetat med manövermiljön i skogsmaskinerna. Engagemanget ledde sÄ smÄningom fram till introduktionen av de sÄ kallade minireglagen som styrs med fingrarna. Dessa Àr idag standard i de flesta nordiska skogsmaskiner och har starkt bidragit till att minska belastningen pÄ förarnas axlar och skuldror. Men Jan Sondell fick driva arbetet i hÄrd motvind.

– Det tog lĂ„ng tid för mĂ„nga förare att acceptera att en stor skogsmaskin kunde manövreras med fingrarna istĂ€llet för som tidigare med armarna och hĂ€nderna, sĂ€ger han.

Ökad lönsamhet i skogsbruket
Jan Sondells kanske viktigaste insats har bestÄtt i att utveckla principer för datoriserad aptering och upparbetning av virket i skogsmaskinerna. Datoriseringen inleddes pÄ Jan Sondells initiativ i mitten av 80-talet och har lett till bÀttre utnyttjande av virkesrÄvaran och ökad lönsamhet i skogsbruket. Tekniken har bred tillÀmpning i Sverige och anvÀnds ocksÄ utomlands.

Han föddes i Lund 1937 men vĂ€xte upp i Örebro. Efter skogsmĂ€starexamen 1965 tjĂ€nstgjorde Jan Sondell som skogschefsassistent vid Klippans Finpappersbruk. DĂ€rifrĂ„n gick han 1970 vidare till Forskningsstiftelsen Skogsarbeten, sedermera SkogForsk, dĂ€r han arbetar med forskning och utbildning fram till pensioneringen i höst.

Jan Sondell tilldelas IVA:s Guldmedalj ur HKH prinsessan Lilians hand i samband med akademiens högtidssammankomst den 25 oktober 2002.

Mer information och pressbilder finns pÄ IVA:s webbplats: http://www.iva.se.

Jan Sondell, SkogForsk
e-post: jan.sondell@skogforsk.se
tel: 018-18 85 00, 070-318 85 93

Malin von Essen, pressansvarig, SkogForsk
e-post: malin.vonessen@skogforsk.se
tel: 018-18 85 00, 070-630 68 67