De resultat som psykologen Johan Blomberg lÀgger fram i sin avhandling Àr en del av ett stort projekt dÀr 400 personer följts under en period pÄ nio Är. De har gÄtt endera i psykoanalys av olika lÀngd eller i kortare, psykoanalytiskt inriktad terapi. Patienterna har undersökts bÄde före, under och tre Är efter behandling.

De flesta behandlingsstudier visar att patienterna alltid mÄr bra direkt efter behandlingen. Men Johan Blomberg visar nu att resultaten förbÀttrats ytterligare tre Är efter avslutad behandling. De mÄr bÀttre och bÀttre.

– Det bekrĂ€ftar den teori som psykoanalytiker arbetar efter, sĂ€ger Johan Blomberg. Analysen Ă€r inte bara en behandling. Den ger patienterna verktyg att hantera sina liv sĂ„ att de inte hamnar i onödiga depressioner och kan mĂ„ bĂ€ttre.

BÀst fungerar psykoanalys med flera behandlingar i veckan i omkring fyra Är. SÀmst resultat ger en kort men intensiv psykoanalys pÄ tvÄ Är. Behandlingar en gÄng i veckan i upp till sju Är ger inte heller nÄgra dramatiska förÀndringar.

Studien visar ocksÄ att psykoterapier, som i regel sker under kortare tid med behandlingar en gÄng i veckan, lyckas sÀmst nÀr terapeuten förhÄller sig passiv, vilket dÀremot en psykoanalytiker kan göra med goda resultat.

Avhandlingen behandlar inte bara analysens effektivitet utan ocksÄ hur patienterna faktiskt gÄr i terapi och analys.
– MĂ€nniskor har inte en enda diagnos och de har alla möjliga skĂ€l till att gĂ„ i terapi, sĂ€ger Johan Blomberg. VĂ„r studie visar att de gĂ„r i terapi i olika former och i flera omgĂ„ngar, i kortare och lĂ€ngre perioder. Det gör att man inte kan utvĂ€rdera terapier pĂ„ samma sĂ€tt som medicinska behandlingar.

Dessutom, menar Johan Blomberg, Àr viljan och valet att gÄ i psykoanalys viktigt. Man vÀljer just den behandlingen utifrÄn en kunskap man redan har.

– De vi undersökt ville verkligen gĂ„ i analys och terapi och vi kan inte dra nĂ„gra slutsatser om det Ă€r bra för mĂ€nniskor i största allmĂ€nhet.

Hur allvarliga problem har dÄ studiens patienter?

– Det Ă€r en ganska vanlig uppfattning att mĂ€nniskor i psykoanalys och terapi inte Ă€r riktiga patienter. Det stĂ€mmer inte, sĂ€ger Johan Blomberg. Det Ă€r mĂ€nniskor som mĂ„tt riktigt dĂ„ligt, haft tuffa perioder i livet och mycket vĂ€l kunde ha behandlats inom psykiatrin. Ofta utlöser en skilsmĂ€ssa eller nĂ„got som hĂ€nder pĂ„ jobbet en livskris. Men det Ă€r inte tillfĂ€lliga livskriser som gĂ„r över av sig sjĂ€lva. Behandlingen behövs.

DÀremot bekrÀftar studien förestÀllningen att intellektuella och skapande yrken Àr överrepresenterade bland patienterna, sÀrskilt bland dem som gÄr i psykoanalys.

Avhandlingen heter Differences Between Psychoanalysis and Psychoanalytically Oriented Psychotherapy. Disputationen sker fredagen den 1 februari kl 13.00 pÄ Linköpings universitet i Eklundska salen, Campus Valla. Johan Blomberg gÄr att nÄ pÄ tel 08-441 04 00 eller 0733-87 27 56 eller e-post johan.blomberg@provinsfem.se

Presskontakt:

press@liu.se

Telefon:

013 - 28 10 00

Mobil: