Under 1990-talet har arbetslösheten i vissa invandrade grupper ökat dramatiskt. SĂ€rskilt drabbade Ă€r grupper frĂ„n sĂ„ kallade icke-vĂ€sterlĂ€ndska lĂ€nder. I politisk debatt och i delar av nutida samhĂ€llsvetenskaplig forskning anses detta bero pĂ„ att invandrare generellt saknar vissa egenskaper som efterfrĂ„gas pĂ„ arbetsmarknaden, till exempel social kompetens och ’kultur-specifik’ kompetens. Invandrare frĂ„n vad man kallar ’kulturellt avlĂ€gsna’ lĂ€nder sĂ€gs dĂ€rför ha sĂ€rskilda svĂ„righeter att ta sig in pĂ„ den svenska arbetsmarknaden. Denna tanke fördes till exempel fram i boken ’Varför sitter ’brassen’ pĂ„ banken? eller Varför har invandrarna sĂ„ svĂ„rt att fĂ„ jobb?’ som gavs ut av Studieförbundet NĂ€ringsliv och SamhĂ€lle 1996.

Kulturgeografen Katarina Mattsson har i sitt avhandlingsarbete granskat hur denna bild av invandrare som kulturellt avlÀgsna och annorlunda framtrÀder i dagstidningar och forskningstexter under 1990-talets andra hÀlft. Hon finner att resonemang om kultur som en statisk och oförÀnderlig egenskap fyller en funktion av att rÀttfÀrdiga arbetslöshet och lÄglönejobb i icke-vÀsterlÀndska invandrargrupper. Delar av den samhÀllsvetenskapliga forskningen antar att mÀnniskor frÄn icke-vÀsterlÀndska lÀnder har en sjÀlvklar plats i botten av hierarkin pÄ arbetsmarknaden. Dessa mÀnniskor sÀgs sakna nödvÀndiga sociala och kulturella fÀrdigheter. I forskningen förs lÄglönejobb och okvalificerade arbetsuppgifter fram som en lösning för att minska arbetslösheten bland invandrare.

Att afrikaner och muslimer stĂ€mplas som okunniga och sĂ€rskilt lĂ€mpade för enkla och lĂ„gbetalda arbetsuppgifter Ă€r en klart rasistisk tanke, framhĂ„ller Katarina Mattsson. Hon menar ocksĂ„ att likheterna med biologisk rasism Ă€r slĂ„ende: ’Det spelar ingen större roll om argumenten Ă€r biologi eller kultur. NĂ€r vi börjar formulera teorier som hĂ€vdar att mĂ€nniskor frĂ„n en viss kontinent Ă€r sĂ€rskilt lĂ€mpade för en viss form av arbete, dĂ„ Ă€r det en form av rasism.’

Katarina Mattssons avhandling kan tjÀna som en utgÄngspunkt för en debatt kring vilken roll vetenskapen har och bör ha i samhÀllsdebatten. Den kan ocksÄ ge nya infallsvinklar för myndigheter, organisationer och enskilda mÀnniskor som Àr intresserade av bekÀmpa rasism och etnisk diskriminering.

Författare: Katarina Mattsson
Avhandlingens titel: (O)likhetens geografier – Marknaden, forskningen och de Andra
Institution: Kulturgeografiska institutionen
Disputationen Àger rum fredag 9 november. Katarina Mattsson kan nÄs via e-post katarina.mattsson@kultgeog.uu.se eller via Uppsala universitets informationsavdelning, telefon 018-471 19 86.

Presskontakt:

Presskontakt

Telefon:

Mobil:

070-167 92 96