Åldersrekordet för en fågel ringmärkt i Sverige är slaget. En sillgrissla som ringmärktes som unge 1973 på Stora Karlsö, Gotland, har nu hittats död i Skåne, mellan Trelleborg och Höllviken. Åldern blev 48 år och sju månader, vilket gör den till den äldsta kända ringmärkta fågeln i Sverige.

Numret på den döda sillgrisslans ringmärkning rapporterades till ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska riksmuseet. Det tidigare åldersrekordet var 47 år och tio månader och gällde även det en sillgrissla.

Den nu hittade fågeln är den tredje äldsta från ringmärkningen i Europa, där två mindre liror uppnått åldrar på nästan 51 respektive 52 år. Den äldsta kända ringmärkta fågeln i världen är en laysanalbatross, kallad Wisdom, som var minst 70 år när den 2021 observerades levande på atollen Midway nära Hawaii.

Ringmärkning har bedrivits i Sverige sedan 1911 och ringmärkningen ger inte bara information om hur gamla fåglar kan bli utan också annan värdefull information om vart de flyttar, hur olika arter varierar i antal och vad fåglar råkar ut för i naturen. Huvuddelen av arbetet med att märka fåglar utförs ideellt av engagerade ringmärkare som en form av medborgarforskning (Citizen science) som leds av Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Kontakt

Thord Fransson

Forskare vid Naturhistoriska riksmuseet

Thord.fransson@nrm.se

0709 162 547

Fakta om Naturhistoriska riksmuseet

Naturhistoriska riksmuseet är en statlig myndighet och Sveriges största museum. Vi vill öka kunskapen om naturen och inspirera till ansvar för vår värld. Det är därför vi forskar och sprider kunskap och upplevelser. När det leder till fascination och livslångt engagemang har vi lyckats.

De naturhistoriska samlingarna innehåller fler än 11 miljoner växter, djur, svampar, miljöprover, mineral och fossil. Samlingarna är grunden för forskning och utställningar där vår ambition är att vara av världsklass. För besökarna finns flera permanenta utställningar och kupolbiografen Cosmonova som visar filmer i världens största filmformat, IMAX.

Presskontakt:
Martin Testorf
Telefon:
0709-429011
Epost:
martin.testorf@nrm.se