SciLifeLab – en stor statlig satsning på nationell forskningsinfrastruktur – har lanserat fyra nya sites över hela Sverige: Göteborg, Linköping, Lund och Umeå. Under hela detta år arrangerar varje site ett heldagsevenemang och nu har turen kommit till Site Umeå den 11 september.

”Det är dags att fira den betydande etableringen av forskningsinfrastruktur i Umeå! SciLifeLab-dagen är ett tillfälle för de nära 200 deltagarna att lära sig mer om vår forskningskapacitet och tekniskt stöd för life science. Man kommer att inspireras till nya samarbeten och nya metoder, säger Linda Sandblad, föreståndare för SciLifeLab site Umeå och forskare på Institutionen för kemi vid Umeå universitet.

Behov av avancerade forskningsverktyg

Sedan starten har Umeå varit framgångsrik med att etablera nationella forskningsinfrastrukturer som så kallade SciLifeLab-noder. I dag består den nya SciLifeLab-organisationen av sex sajter över hela Sverige. Stockholm och Uppsala plus de fyra nya platserna som lanserades under 2022, varav Umeå är en. Sajterna är avgörande för att främja vetenskaplig forskning och ge tillgång till toppmodern forskningsinfrastruktur nationellt, samtidigt som de stärker samarbetet mellan svenska universitet.

På plats i Umeå erbjuder SciLifeLab tillgång till sju specialiserade service-plattformar: Genomics, Metabolomics, Imaging and Molecular structure, Chemical Biology, Drug Discovery, Diagnostics och Bioinformatics.

Tillgång till nationell forskningsinfrastruktur och ett brett nätverk öppnar också ytterligare möjligheter för Umeåforskare att uppnå forskningsresultat av högre kvalitet, internationell exponering och uppskattning.

– Tillgång till bästa tillgängliga forskningsinfrastruktur är en avgörande faktor för att få finansiering till viktig forskning, säger Linda Sandblad.

Brett program inom life science

Site Umeå SciLifeLab Day 11 september riktar sig till forskare från universitet, sjukvård och näringsliv och lyfter fram Umeås life science-forskning. Som ett spännande avbrott i det vetenskapliga programmet blir det också ett lite festligare framträdande av Nordcirkus.

Programmet innehåller presentationer om SciLifeLabs forskning, instrument vid teknikplattormerna och service, dataanalys och förvaltning, och erbjuder guidade visningar. Under lunchen kan deltagarna medan de äter en lätt måltid interagera och lära sig mer om de tre fokusområdena inom ScieLifeLab – så kallade ”SciLifeLab Capabilities” där infrastrukturteknik och expertis kombineras: Planetary Biology (inklusive biologisk mångfaldsekologi och miljöforskning om vår planet) , Precision Medicine (brygga mellan labb och klinik och individuell hälsa), och Pandemic Laboratory Preparedness (för att lära av den tidigare pandemin och arbeta förebyggande i framtiden).

På eftermiddagen invigs SciLifeLab-sajten Umeå officiellt av SciLifeLabs direktör Olli Kallioniemi, professor vid Karolinska Institutet, och därefter lyfts Umeå universitets forskning fram genom kortare presentationer av nya SciLifeLab-gruppledare, DDLS- och WCMM-stipendiater.

– Bland annat kommer professor Niklas Arnberg, som tagit en ledande roll inom både laboratorieforskning och utåtriktad kommunikation om covid-19, att presentera sin grupps forskning, säger Linda Sandblad.

Hon fortsätter:

– Det här är verkligen ett bra tillfälle att träffas, prata och få nya idéer. Vi hoppas att alla forskare som är intresserade av life science kommer hit för att fira mångfalden av möjligheter som finns att bedriva forskning i världsklass i Umeå. Jag är ganska säker på att alla deltagare kommer att bli positivt överraskade!

Om SciLifeLab Day site Umeå

Tid: 11 september kl 8:30-17
Plats: Rotundan, Aula Nordica och andra lokaler vid Umeå universitets campus
Program: https://www.scilifelab.se/event/scilifelab-day-umea/

För journalister

Journalister är välkomna att delta i evenemanget och följa med på guidade turer till infrastrukturer. Anmälan till turerna sker vid registreringsdisken framför Rotundan 8:30-10:00.

Pressfoton:

https://mediabank-umu.qbank-mediaportal.se/selection/b7ed9a1c7946211ed4230812d3902ab6

För mer information, kontakta gärna:

Linda Sandblad, föreståndare för SciLifeLab site Umeå och Umeå Centre for Electron Microscopy (UCEM) vid Umeå universitet
Mobil: 070-93 24 936
Epost: linda.sandblad@umu.se

Umeå universitet
Umeå universitet
är ett av Sveriges största lärosäten med omkring 37 000 studenter och drygt 4 300 medarbetare. Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Presskontakt:

Presstjänsten

Telefon:

090-786 50 89

Mobil:

072-206 89 23