Det finns risk att personer gynnas om de har slÀktingar pÄ viktiga poster inom offentlig sektor. Det visar en ny avhandling vid Linköpings universitet, dÀr korruption i en mogen demokrati undersöks. Slutsatsen Àr att sÄ kallad nepotism kan vara ett underskattat problem som behöver mer uppmÀrksamhet i Sverige.

Sverige brukar klassas som ett land dÀr graden av korruption Àr lÄg. Det stÀmmer om man till exempel tittar pÄ antalet fÀllande domar nÀr det gÀller mutbrott.

Men kritikerna menar att korruptionen ÀndÄ kan vara underskattad. Detta eftersom de rankingar som görs missar former som Àr svÄrare att upptÀcka och som har en mindre pÄtaglig pÄverkan pÄ mÀnniskors dagliga liv. En sÄdan Àr nÀr politiker eller tjÀnstemÀn tar beslut som olovligen gynnar vÀnner eller slÀktingar, sÄ kallad nepotism eller vÀnskapskorruption.

För att undersöka förhÄller sig har Emanuel Wittberg i sin doktorsavhandling, analyserat registerdata över hela svenska befolkningen. Det handlar till exempel om var de jobbar, vad de har för utbildning och vem de Àr slÀkt med.

Resultatet visar att individer med förÀldrar eller syskon pÄ myndigheter eller hyresbolag har större chans att fÄ jobb eller lÀgenheter. Det finns Àven tecken pÄ att lokala företag kan gynnas vid offentliga upphandlingar.

–BĂ„de för lĂ€genheter i ett givet kommunalt bostadsbolag och jobb i en given kommun eller statlig myndighet handlar det om mellan 2 och 4 procentenheters ökad chans, sĂ€ger Emanuel Wittberg som doktorerat vid Institutet för analytisk sociologi och Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet.

Enligt Emanuel Wittberg Àr skillnaden statistiskt sÀkerstÀlld.

Det kan förstÄs finnas mÄnga andra förklaringar till det hÀr Àn nepotism. Personer kan ha olika bakgrund, olika drivkraft, olika preferenser och olika kunskap om hur samhÀllet fungerar, vilket kan pÄverka resultatet. För att rensa frÄn sÄdana faktorer har Emanuel Wittberg jÀmfört individer som Àr lika varandra men dÀr vissa har kontakter och andra inte.

Trots det gÄr det inte att undvika att en viss osÀkerhet kvarstÄr, eftersom all information inte finns tillgÀnglig i registerdatan. Han menar dÀrför att resultatet visar var nÄgonstans det finns risk för nepotism. DÀremot gÄr det inte att sÀga sÀkert att det handlar om det i varje enskilt fall.

– Min avhandling ger stöd för att det hĂ€r Ă€r ett problem som Ă€r relevant att studera och hĂ„lla ögonen pĂ„, Ă€ven i en mogen demokrati som Sverige.

Korruption riskerar att urholka medborgarnas förtroende för myndigheterna. För att undvika det, menar Emanuel Wittberg att det mÄste det finns en öppenhet sÄ att beslut gÄr att granska. Det kan Àven behövas mer utbildning och bÀttre rutiner, till exempel genom Ànnu mer anonymiserade jobbansökningar.

Enligt Emanuel Wittberg Àr det speciella med avhandlingen dels att korruption i en mogen demokrati undersöks, dels metoden med analys av storskalig data. I undersökningen ingÄr mÄnga individer, organisationer och företag och dessutom analyseras detta över en lÄng tidsperiod. Resultatet Àr ett första steg mot att fÄ en uppfattning av risken för nepotism i stor skala, menar han.

Avhandlingen: Corruption risks in a mature democracy : Mechanisms of social advantage and danger zones for corruption; Wittberg, E. (2023). PhD dissertation, Linköping University Electronic Press. doi: 10.3384/9789180750073

Kontakt: Emanuel Wittberg emanuel.wittberg@liu.se; Gissur Erlingsson, professor, gissur.erlingsson@liu.se
011-36 34 49

I nyhetsbrevet ”Forskning och samhĂ€lle – nyheter frĂ„n Linköpings universitet” fĂ„r du ta del av det senaste inom forskning och samverkan vid Linköpings universitet. Vi berĂ€ttar om nya upptĂ€ckter, hur forskning kommer till nytta och hur samverkan bidrar till att kunskap sprids. Prenumerera hĂ€r!

Presskontakt:
Anders Törneholm
Telefon:
013-28 68 39
Epost:
anders.torneholm@liu.se
Presskontakt:
Karin Söderlund Leifler
Telefon:
013-28 13 95
Epost:
karin.soderlund.leifler@liu.se
Presskontakt:
Jonas Roslund
Telefon:
013 28 28 00
Epost:
jonas.roslund@liu.se
Presskontakt:
Anna-Karin Thorstensson
Telefon:
013-281302
Epost:
anna-karin.thorstensson@liu.se