Victoria Wibeck pĂ„ tema Kommunikation vid Linköpings universitet analyserar i sin avhandling samtal om genförĂ€ndrade livsmedel som skett i relativt fria diskussionsgrupper – sĂ„ kallade fokusgrupper – med bĂ„de lekmĂ€n och beslutsfattare pĂ„ livsmedelsföretag.

Stora delar av gruppernas diskussioner handlade om egen och andras rĂ€dsla för genteknik. NĂ€ra sammanlĂ€nkat med detta Ă€r en syn pĂ„ naturen som god, vilket kan ligga till grund för olika slags resonemang. Om gentekniska förĂ€ndringar ses som en naturlig förlĂ€ngning av traditionell förĂ€dling och avel, blir resultatet att de accepteras. Om gentekniken istĂ€llet framstĂ€lls som onaturlig, som ”mot naturen” eller som att mĂ€nniskan ”leker Gud” förkastas dĂ€remot tekniken.

Deltagarna i Victoria Wibecks studie gav ocksÄ uttryck för en kritisk syn pÄ kunskap och information. Deras tillit till experter som forskare, journalister och politiker var lÄg. Man funderade mycket kring vilken information som Àr att lita pÄ och om man egentligen kan veta nÄgonting sÀkert, sÄ lÀnge informationen förmedlas genom massmedier som ofta vinklar budskapen. Det leder till en kÀnsla av att det egna handlingsutrymmet Àr starkt begrÀnsat.

– LekmĂ€n Ă€r aktiva och reflekterande, sĂ€ger Victoria Wibeck. De som deltog i studien problematiserade synen pĂ„ kunskap och ifrĂ„gasatte traditionella auktoriteter. De gav prov pĂ„ ett kritiskt förhĂ„llningssĂ€tt gentemot den vetenskapliga och tekniska utvecklingen. För att kunna öka sitt handlingsutrymme efterlyste de insyn och valmöjligheter

Victora Wibeck pekar pĂ„ den kraft som finns i det folkliga tĂ€nkandet och pĂ„ den ”vanliga mĂ€nniskans” förmĂ„ga att hantera komplexa sammanhang och föra subtila resonemang kring komplicerade Ă€mnen.

– Min slutsats Ă€r att det behövs fler och nya mötesplatser dĂ€r forskare och allmĂ€nhet kan föra en dialog med varandra ju fortare utvecklingen av avancerad teknik och vetenskap gĂ„r.

Avhandlingen heter “Genmat i fokus. Analyser av fokusgrupssamtal om genförĂ€ndrade livsmedel”. Disputationen sker fredagen den 13 september i Key 1, hus Key, universitetsomrĂ„det i Valla, Linköpings universitet.

Victoria Wibeck gÄr att nÄ per tel 013-28 22 39 eller 013-14 72 30 och e-post vicwi@tema.liu.se.