HĂ€rliga sportlov! SĂ„ hĂ€r Ă„rs passar barn (och vuxna!) i hela Sverige pĂ„ att Ă€gna sig Ă„t vintersporter som att Ă„ka skidor, skridskor eller pulka. Att vi Ă€gnar oss Ă„t fysisk aktivitet Ă€r viktigt för hĂ€lsan – men det finns faktiskt ocksĂ„ fördelar med att spela dataspel. Vi listar sju anledningar till varför du ocksĂ„ kan göra sportlovet till ett e-sportlov.

Dataspel kan utveckla dina sprÄkfÀrdigheter

Barn som spelar mycket dataspel blir bÀttre pÄ engelska och fÄr högre betyg i skolan. Ju mer tid du lÀgger pÄ att spela, desto större ordförrÄd fÄr du. Passa dÀrför pÄ att spela spel pÄ engelska och vÀssa dina sprÄkkunskaper. Kanske fungerar det Àven med franska eller japanska?

Dataspel gör dig bÀttre pÄ problemlösning

Vissa typer av spel utmanar dig i att lösa problem och hitta kreativa lösningar pÄ de hinder du stÄr inför. Det hÀr kan faktiskt förbÀttra din förmÄga att tÀnka logiskt, analytiskt och pÄhittigt.

Dataspel kan trÀna upp din reaktionsförmÄga

Ibland mÄste det gÄ snabbt i spelens vÀrld. Du ska trycka pÄ knappar i rÀtt ordning och trÀffa mÄl i vÀltajmade combos. Vissa spel har bossar man kan behöva ta sig an flera gÄnger innan man klarar det. I vissa spel Àr hÀndelser och mönster slumpmÀssiga och du mÄste vara beredd pÄ allt möjligt. Allt det hÀr gör faktiskt att du trÀnar upp bÄde din reaktionsförmÄga och din öga-hand-koordination.

Dataspel hjÀlper dig att öva upp din koncentrationsförmÄga

Du behöver din koncentration nÀr du exempelvis ska lÀsa och förstÄ en text, lösa problem eller lyssna pÄ instruktioner. Eftersom vi utsÀtts för vÀldigt mÄnga intryck om dagarna Àr det lÀtt att tappa fokus. Men visste du att du genom att spela kan trÀna upp din koncentrationsförmÄga? Det finns till och med spel som Àr designade enbart i det syftet.

Dataspel kan utveckla din sociala förmÄga

I mÄnga spel krÀvs det att du kommunicerar och samarbetar med andra spelare, kanske till och med pÄ ett sprÄk du Àr ovan vid. Du som spelar spel online vet att du kan behöva prata med personer frÄn hela vÀrlden, och det kan vara en utmaning att planera strategier med dem. Ju mer du Àgnar dig Ät den hÀr typen av kommunikation, desto bÀttre blir du pÄ lagarbete och sociala fÀrdigheter.

Det hÀr gÀller sÄ klart ocksÄ nÀr du spelar med en kompis hemma i soffan.

Dataspel kan hjÀlpa dig att hitta vÀnner som har samma intressen som du

NĂ€r du spelar ett spel med andra du inte kĂ€nner, kan du vara sĂ€ker pĂ„ att de gör det av samma anledning som du – de tycker om spelet. I dag behöver man inte trĂ€ffas för att spela spel tillsammans, och Ă€ven vĂ€nskaper som skapas online Ă€r riktiga vĂ€nskaper. Kanske hittar du vĂ€nner för livet?

Dataspel gör dig glad

Alla gillar inte att spela spel. Men för de som gör det kan spel vara ett sÀtt att koppla av, eller ha riktigt, riktigt roligt. Det Àr faktiskt det som Àr tanken. Vi mÀnniskor har alltid lekt och spelat spel, Àven om det för lÀngesedan kanske var med pinnar och stenar. Spel Àr underhÄllning, Àven om det sÄ klart ocksÄ finns riktigt sorgliga spel. Glöm bara inte att pausa ibland, vila eller ta en promenad.

Informationen Àr insamlad i samtal med forskare, spelare och spelstudenter vid Högskolan i Skövde.

Vi Àr en högskola med en öppen och vÀlkomnande atmosfÀr, förstklassiga utbildningar och internationellt konkurrenskraftig forskning. En plats dÀr vi gör framsteg, varje dag.

Presskontakt:
Cecilia Renström
Telefon:
0500 448031
Epost:
cecilia.renstrom@his.se