Nu har skogsforskarna testat var gränsen för skogsplantornas tillväxt går under ideala förhållanden. Med noggrant utförd plantering, skydd mot frost och insekter samt näringsbevattning med hjälp av slangar växer en skogsplanta dubbelt så bra som under normala förhållanden.Men hur mycket av den potentialen kan man uppnå i praktiken?

– Jag tror att man kan realisera upp till 50 procent bättre tillväxt hos dagens vanliga skogsplantor, säger Karin Johansson vid Skogforsk, som gjort testerna.

Att lägga ut slangar i skogsplanteringarna är inte aktuellt – det är för dyrt. Men man kan komma en bit på väg mot bättre tillväxt ändå, menar Karin Johansson:

– Med en ambitiösare markberedning där humus och mineraljord blandas kan näringen enklare kan tillgodogöras av plantans rötter. I våra försök hade plantorna utan näringsbevattning växt mer än två meter på fem år – det är ändå riktigt, riktigt bra!

Skogforsk är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, finansierat av staten och skogsnäringen. Vi tillför svenskt skogsbruk kunskaper, tjänster och produkter för ett lönsamt, hållbart bruk av skogen.

Presskontakt:

Telefon:

Mobil: