Ett högt intag av kostfiberrik mat har ansetts ha skyddande effekt mot ett antal sjukdomar, bland dem hjÀrtinfarkt, diabetes och cancer, t.ex. tjocktarmscancer.
Eva Lundin, Institutionen för medicinsk biovetenskap, patologi samt Institutionen för folkhÀlsa och klinisk medicin, nÀringsforskning, visar nu att högt intag av kostfiber frÄn olika sÀdesslag pÄverkar blodsocker- och insulinomsÀttningen, liksom fettomsÀttningen, pÄ ett fördelaktigt sÀtt, vilket kan ha betydelse nÀr det gÀller kranskÀrlssjukdom (t.ex. hjÀrtinfarkter) och diabetes. Samtidigt observerades förÀndringar i tarmslemhinnan som kan ha samband med den förbÀttrade sockeromsÀttningen.
I tvÄ delstudier anvÀnds blodprover frÄn Medicinska biobanken vid Norrlands universitetssjukhus. DÀr finns blodprover frÄn de 40-, 50- och 60-Äringar som deltagit i hÀlsokontroller inom VÀsterbottensprojektet. 117 blodprover frÄn lÀnsbor som senare insjuknat i tjocktarmscancer jÀmfördes med prover frÄn friska, jÀmnÄriga personer. NivÄerna i blodet av enterolakton, ett Àmne som bildas frÄn kostfibrer av bakterier i tjocktarmen, mÀttes i den ena studien. Halten av Àmnet ger en fingervisning om mÀngden kostfibrer som man Àter. I den andra studien mÀttes gallsyror i blodet. GallsyreomsÀttning har förknippats med tjocktarmscancerutveckling i tidigare studier. Resultaten i tidigare studier om kostfiberintag och risk för tjocktarmscancer Àr nÄgot motsÀgelsefulla. Inga samband pÄvisades mellan risk för tjocktarmscancer och nivÄer av enterolakton respektive gallsyror i blodet.
Dessa studier om tjocktarmscancer tillhör de första i vÀrlden som gjorts pÄ blodprover som tagits innan personerna blev sjuka. Resultaten stöder tanken att det kan vara mÄnga orsaker som tillsammans bidrar till denna cancerform. Den mat vi Àter har stor betydelse, men det kan dÄ vara mer Àn bara fibrerna som spelar in. Mer forskning behövs för att kunna uttala sig sÀkert om vilka faktorer som ökar risken för tjocktarmscancer.
Eva Lundin arbetar vid arbetar vid laboratoriet för klinisk patologi/cytologi, Norrlands universitetssjukhus, UmeÄ, och nÄs pÄ tel 090-785 15 38, e-post: eva.lundin@pathol.umu.se.
Avhandlingen har titeln ”The dietary fiber complex, intestinal function and metabolic effects. Experimental and epidemiological studies”. Svensk titel: ”Kostfiberkomplexet, tarmfunktion och metabola effekter. Experimentella och epidemiologiska studier”.
Disputationen Àger rum kl. 09.00 i Sal B, 9 tr., TandlÀkarhögskolan, Norrlands universitetssjukhus.
Fakultetsopponent Àr professor Ingvar Bosaeus, Sektionen för klinisk nutrition, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg.