Men de tankegÄngar som presenterats i FÀrgfabriken har fÄtt forskare inom landskapsarkitektur vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) att reagera.

– En förtĂ€tning av Stockholm medför att flera viktiga grönomrĂ„den hotas, anser Clas FlorgĂ„rd, professor i landskapsarkitektur vid SLU.

Forskning har entydigt visat att Àven en mindre park eller skogsomrÄde har stor betydelse för mÀnniskors vÀlbefinnande. FörutsÀttningen Àr dock att grönomrÄdet finns pÄ sÄ nÀra hÄll att man enkelt promenerar dit.

– Det Ă€r viktigt att vara vĂ€ldigt försiktig nĂ€r man förtĂ€tar stadsmiljöer, inte bara i Stockholm utan i alla stadskĂ€rnor. Den karaktĂ€r som en gĂ„ng skapades gjordes under lĂ„ng tid och med stor varsamhet, betonar Clas FlorgĂ„rd.

NÀr Stockholm jÀmförs med andra europeiska huvudstÀder Àr det ofta förekomsten av grönomrÄden och vatten som lovordas. Att tumma pÄ dessa kvaliteter anser SLU-forskarna Àr fel vÀg att gÄ. Det Àr ÀndÄ helt enkelt inte möjligt att ta hand om hela denna tÀnkta befolkningsökning med att bebygga grönytor.

– Vi uppfattar den pĂ„gĂ„ende debatten som nĂ„got av ett romantiserande över begrepp sĂ„som storstad, metropol och urbanitet. Vi utgĂ„r frĂ„n att man hĂ€mtar intryck frĂ„n stĂ€der med större befolkningsmĂ€ngd totalt och större befolkningstĂ€thet i flera stadsdelar Ă€n Stockholm. Vad Ă€r det man finner attraktivt i dessa storstĂ€der som blir till förebilder? frĂ„gar sig Per Hedfors och Fredrik Wallin, doktorander vid institutionen för landskapsplanering, Ultuna vid SLU.

SLU-forskarna vill varna för risken att arkitekter grÀver ned sig i skyttegravar och stöter pÄ kraftigt motstÄnd frÄn bevarandeintressen. Forskarna vill dÀrför lyfta fram ett
landskapsarkitektoniskt perspektiv pÄ stadsbyggande och nyansera diskussionen sÄ att byggnadsarkitekternas visioner inte ses som motsats till naturskydd.

– I stĂ€llet vill vi visa pĂ„ ett ömsesidigt förhĂ„llande mellan exploatörens utvecklingsoptimism och naturvĂ„rdens strĂ€van efter bevarande. MĂ„let Ă€r stadsutveckling dĂ€r landskapet nyttjas till förmĂ„n för livskvalitet och vĂ€lfĂ€rd, sĂ€ger Per Hedfors.

Varför mÄste just Stockholm vÀxa sÄ kraftigt? Vad ligger bakom sÀttet att hantera prognoserna om 600.000 fler innevÄnare inom 30 Är? Det bör analyseras och diskuteras anser SLU-forskarna och pekar pÄ nödvÀndigheten att höja blicken till ett regionalt perspektiv.

–Den pĂ„gĂ„ende diskussionen tycks utgĂ„ frĂ„n att det nuvarande Stockholm Ă€r den enda rimliga arenan för utvecklingen av urbana kvaliteter. MĂ€lardalen vore en mer lĂ€mplig utgĂ„ngspunkt.

Forskarna pÄ institutionen för landskapsplanering vid SLU menar att kompetens inom landskapsarkitektur mÄste utnyttjades i högre grad vid planeringen av ny och gammal stadsbebyggelse. Landskapsarkitekten kan visa sÀtt att kombinera ekologisk grundsyn och samhÀllsplanering i stadsbyggandet.

För ytterligare information kontakta

Per Hedfors, SLU: 018-67 19 28, 070-214 13 65
Fredrik Wallin, SLU: 018-67 25 31, 070-676 84 93

Presskontakt:

Magnus Nelin

Telefon:

018-67 26 08

Mobil:

073-807 88 90