Journalisterna Maria Ressa från Filippinerna och Dmitrij Muratov från Ryssland får Nobels fredspris. ”Ett erkännande av det arbete som många modiga journalister gör”, kommenterar Walid Al- Saqaf, associerad professor i journalistik vid Södertörns högskola.

Idag tillkännagavs mottagarna av Nobels fredspris. Det tilldelas i år journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov för deras modiga kamp för yttrandefrihet i Filippinerna och Ryssland.

Filippinska Maria Ressa, 58, är en mycket känd förespråkare för yttrandefrihet och grundade 2012 nyhetssajten Rappler. Dmitrij Muratov, 60, är chefredaktör för ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta, som sedan 1993 envist granskat korruption och brott mot mänskliga rättigheter i Ryssland.

Walid Al- Saqaf är associerad professor i journalistik och verksam vid Södertörns högskola. Han leder just nu en kurs i pressfrihet för masterstudenter.

”Jag mottog med glädje beskedet att journalisterna Maria Ressa och Dmitry Muratov tilldelats Nobels fredspris”, säger Walid. ”Detta är en välkommen utveckling som uppmärksammar arbetet av många modiga journalister som står inför många utmaningar med pressfrihet runt om i världen. Jag hade förmånen att arbeta med Ressa och arbetade då med analyser av sociala medier som en del av Rapplers undersökning av Twitter -botar.

Det är också en inspiration för våra egna journaliststudenter, inklusive våra internationella masterstudenter som för närvarande studerar modulen Pressfrihet i ett globalt perspektiv.”

Presskontakt:

Jenny Tirén Berg

Telefon:

08 608 46 57

Mobil:

072 236 05 43