Inflammatorisk tarmsjukdom Àr kopplat till ökad risk för parodontit, det vill sÀga tandlossningssjukdom. Det visar nya publikationer frÄn ett europeiskt forskningsprojekt som utforskat sambandet mellan de tvÄ sjukdomarna.

Hur pÄverkas egentligen munhÀlsan av en inflammatorisk tarmsjukdom? Och hur pÄverkar munnen vÄr tarm? Att parodontit kan kopplas till diabetes och hjÀrt- och kÀrlsjukdom Àr redan vÀlkÀnt. Men sambandet mellan parodontit och inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) Àr inte lika vÀl utforskat i stor skala i en europeisk kontext.

Nu visar tvÄ publikationer frÄn ett stort forskningsprojekt med danska patienter att det finns en stark koppling mellan sjukdomarna.

– Studien visar att patienter med IBD har mer parodontit och fĂ€rre tĂ€nder jĂ€mfört med personer utan IBD. Vi ser ocksĂ„ att patienter med bĂ„de IBD och tandlossning fĂ„r en förvĂ€rrad tarmsjukdom med en högre aktivitet Ă€n patienter med IBD som Ă€r friska i munnen, sĂ€ger Andreas Stavropoulos, professor och övertandlĂ€kare vid Odontologiska fakulteten pĂ„ Malmö universitet och en av forskarna bakom studien.
– BĂ„da sjukdomarna kan beskrivas som en kraftig överreaktion av immunförsvaret mot en bakteriell trigger. Man kan sĂ€ga att immunförsvaret angriper ens egen kropp.

MunhĂ€lsan mer pĂ„verkad hos patienter med Crohn’s
I undersökningen har runt 1100 patienter svarat pĂ„ frĂ„gor i en onlineenkĂ€t. Runt hĂ€lften av deltagarna hade Crohn’s sjukdom och den andra halvan hade ulcerös kolit. I studien deltog Ă€ven cirka 3400 personer utan IBD, som var slumpvis utvalda men ocksĂ„ matchade för vissa kriterier till patienterna med inflammatorisk tarmsjukdom.

– Undersökningen visade inte bara att patienter med tarmsjukdom hade sĂ€mre munhĂ€lsa Ă€n personer utan IBD, utan Ă€ven att munhĂ€lsan hos patienter med Crohn’s sjukdom var mer pĂ„verkad. De tappade fler tĂ€nder Ă€n patienter med ulcerös kolit, berĂ€ttar Kristina Bertl, universitetsadjunkt och tandlĂ€kare pĂ„ Odontologiska fakulteten.

”Patienter med IBD borde följas upp bĂ€ttre”
Genom kontakter med patientföreningen för Crohn’s sjukdom och ulcerös kolit i Danmark, kunde forskarna hitta deltagare till undersökningen. Inom föreningen var det vĂ€lkĂ€nt att mĂ„nga patienter hade Ă„terkommande problem med tĂ€nderna och infektioner och sĂ„r i munnen. Samtidigt upplevde de att detta inte riktigt adresserades vid kontakten med vĂ„rden.

– Föreningen var dĂ€rför mycket angelĂ€gen att hjĂ€lpa till. EnkĂ€tundersökningen bekrĂ€ftar denna bild. Deltagarna uppgav att de inte fick nĂ„gon information om det möjliga sambandet mellan de tvĂ„ sjukdomarna, och generellt att problemen med tĂ€nderna och munnen var underprioriterade, sĂ€ger Andreas Stavropoulos.

Parodontit ger till en början relativt milda symptom, som att tandköttet blöder nÀr man borstar tÀnderna, men kan leda till tandlossning om det inte behandlas i tid.

– Sammantaget visar studierna att munhĂ€lsan hos patienter med IBD borde följas upp bĂ€ttre för att förhindra utvecklingen av parodontit och tandlossning hos den hĂ€r patientgruppen, avslutar Kristina Bertl.

Kontaktuppgifter:
Andreas Stavropoulos. Mail: andreas.stavropoulos@mau.se. Telefon: +45 28992528.
Kristina Bertl. Mail: kristina.bertl@mau.se. Telefon: +43 664 5151194.

Fakta om studien:
Inflammatorisk tarmsjukdom, IBD (frĂ„n engelskans Inflammatory Bowel Disease), Ă€r ett samlingsnamn för flera inflammatoriska sjukdomar i tarmen dĂ€r Crohn’s sjukdom och ulcerös kolit Ă€r vanligast. I undersökningen medverkade runt 1100 patienter med IBD och cirka 3400 slumpvis utvalda personer utan IBD. Den visar att patienter med IBD hade tvĂ„ till tre gĂ„nger högre risk för svĂ„r parodontit och dĂ„lig sjĂ€lvupplevd munhĂ€lsa jĂ€mfört med kontrollgruppen. Patienter med Crohn’s sjukdom tappade fler tĂ€nder Ă€n patienter med ulcerös kolit. Forskningsprojektet har genomförts i samarbete med Region H och Köpenhamns Universitet och Ă€r delfinansierat av Eklund Foundation.

Ta del av forskningsartiklarna:
Periodontitis prevalence in patients with ulcerative colitis and Crohn’s disease – PPCC: A case–control study
The Impact of Periodontitis on Inflammatory Bowel Disease Activity

————————————————————————-

Du fÄr det hÀr pressmeddelandet eftersom vi tror att du Àr intresserad av vÄr forskning och utbildning. LÀs om Malmö universitets hantering av GDPR: mau.se/om-webbplatsen/

Material frÄn nyhetsrummet fÄr anvÀndas för redaktionella syften, ej för kommersiellt bruk som till exempel annonsering.

Malmö universitet Àr ett nyskapande, urbant och internationellt lÀrosÀte som bidrar till samhÀllsutveckling. Det mÀrks i vÄr forskning, vÄra utbildningar och i vÄrt samarbete med andra aktörer.

VÄra forskare arbetar grÀnsöverskridande. Med olika discipliner vidgas perspektiven och infallsvinklarna blir fler. Att identifiera och ta sig an framtidens utmaningar Àr högt prioriterat.

Tillsammans med andra vill vi skapa, dela och sprida kunskap för att förstÄ, förklara och utveckla samhÀllet. BÄde lokalt och globalt. Som en naturlig följd av detta finns de flesta av vÄra studenter inom ÀmnesomrÄden och yrken med hög samhÀllsrelevans.

Vi Àr övertygade om att öppenhet och inkludering berikar vÄr mÄngfald. Ett kvitto pÄ det Àr att tvÄ av tre studenter pÄ Malmö universitet Àr första generationens akademiker.

Malmö universitet i siffror:

  • Grundat 1998
  • 5 fakulteter och 5 forskningscentrum.
  • 24000 studenter, 12 000 helĂ„rsstudenter
  • 2 093 anstĂ€llda
  • 430 disputerade lĂ€rare, 264 doktorander 83 professorer
  • 100 program och 350 kurser

Presskontakt:
Anna Dahlbeck
Telefon:
040 665 87 93
Epost:
anna.dahlbeck@mau.se