Vid institutionen för systemteknik vid Linköpings universitet finns en forskargrupp som sysslar med märkning av digitala kopior, så kallad fingerprinting. En av forskarna är Tina Lindkvist, som i dagarna disputerar på en avhandling där hon tar upp nackdelar och fördelar med olika märkningsstrategier.

Tanken med ‚ÄĚfingerprinting‚ÄĚ √§r att digitala produkter (b√•de text, dataprogram, musik och bilder) ska m√§rkas med en sorts kod, str√§ngar av bin√§ra eller ickebin√§ra symboler. Varje kopia f√•r en egen, unik kod och alla s√•lda kopior (√§ven t ex CD-skivor som kan komma att s√§ljas √∂ver n√§tet i hundratusentals exemplar) ser p√• s√• s√§tt lite olika ut.

Vid varje försäljning registreras kund och kod hos säljaren. Om denne sedan i efterhand stöter på en mängd illegala kopior på Internet, så kan han i registren se efter vems exemplar som använts som original för piratkopiorna.

I de kommersiella piraternas fall handlar det om stora mängder kopior och mycket pengar, och piraterna kan väntas lägga ner stora ansträngningar på att motarbeta alla hinder för sin verksamhet. Delar av Tina Lindkvists avhandling ägnas därför åt att resonera om piraternas möjliga motdrag mot framtida fingeravtryckssystem, och hur dessa motdrag i sin tur kan motarbetas.

Avhandlingen heter Fingerprinting of digital documents. Tina Lindkvist disputerar den 7 september. Hon träffas på tel 013- 28 22 23 eller tina@isy.liu.se.

Presskontakt:

press@liu.se

Telefon:

013 - 28 10 00

Mobil: