Ljusdesignstudenter från Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) står bakom två av ljusinstallationerna som lyser upp delar av Stockholm under Nobel Week Lights 3-11 december.

Nobel Week Lights är en ljusfestival som under Nobelveckan uppmärksammar Nobelpristagare genom åren och deras insatser. I år finns 22 ljusinstallationer på programmet och bidraget ”Perspective” som sätts upp i skulpturparken bakom Moderna Museet i Stockholm har gjorts av nio ljusdesignstudenter från JTH i samarbete med Kungliga Musikhögskolan (KMH) i Stockholm. JTH-studenterna står för ljusinslagen medan KMH-studenterna har komponerat musiken till installationen.

– Det är givande att jobba med ett skarpt projekt för en internationell publik. Det bygger självförtroende, säger Sofia C Lindén, student och projektledare för ljusdesignprogrammets installation på Nobel Week Lights.
JTH och KMH-studenterna har i ”Perspective” inspirerats av Nobelpristagaren i litteratur från 2020, Louise Glück. De vill lyfta fram en kvinnlig Nobelpristagare och tycker att hennes komplexa och mångbottnade dikter passar bra att gestalta med ljus.

Philip Nilsson som också läser ljusdesign på JTH jobbar både med ”Perspecitive” och sin egen ljusskulptur ”Divina Proportione Louise”, som han under Nobelveckan ställer ut på Sergels Torg i Stockholm. Konstverket är inspirerat av Leonardo Da Vincis ”De Divina Proportione”, men består av Louise Glücks ansiktsprofil x 5 i stål med pixel-ledslingor.

Jönköping University (JU) är en stiftelsehögskola med tydligt profilerad verksamhet som präglas av entreprenörsanda, internationalisering och samverkan med näringsliv och samhälle. Utbildning och forskning bedrivs inom de fyra fackhögskolorna Hälsohögskolan, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping International Business School och Tekniska Högskolan samt utbildning inom Jönköping University Enterprise. JU har cirka 12 000 registrerade studenter, 800 anställda och omsätter 1 000 mnkr.

Presskontakt:
Presstjänst
Telefon:
073- 910 17 53
Epost:
press@ju.se
Presskontakt:
Sophie Liljefall
Telefon:
+46 36-10 1816
Epost:
sophie.liljefall@ju.se