– Vi vill öppna en kanal mellan skolan och universitetet för att i första hand föra ut universitetets samlade kunskap, sĂ€ger Ulrika FrisĂ©n-Björk.
I dag har LÀrarjouren ett tjugotal studenter anstÀllda som arbetar som lÀrarvikarier i skolor i Storstockholm. Studenterna vÀljer sjÀlva hur mycket och nÀr de vill arbeta.
– Vi ger studenterna möjlighet att praktisera sina Ă€mneskunskaper pĂ„ en nivĂ„ som svarar upp mot deras akademiska kompetens, de fĂ„r prova pĂ„ lĂ€raryrket och personligen utvecklas under tiden som vikarie, sĂ€ger Ulrika FrisĂ©n-Björk. PĂ„ det sĂ€ttet hoppas vi kunna bidra till att den annalkande lĂ€rarbristen mildras och att lĂ€raryrkets status ökar. Studenterna fĂ„r stöd och hjĂ€lp pĂ„ olika sĂ€tt frĂ„n LĂ€rarjouren.
– VĂ„ra vikarier arbetar med ett arbetsverktyg som Ă€r exklusivt för LĂ€rarjouren – dĂ€r finns spĂ€nnande och dynamiska Ă€mnesuppslag för lektioner som bottnar i universitetets kunskap, likvĂ€l som till exempel en egen policy mot mobbing.
Ulrika Frisén-Björk berÀttar att det handlar om att utveckla en tvÄvÀgskommunikation mellan universitetet och skolan som förutom de inblandade Àven gagnar samhÀlle, utveckling och nationell tillvÀxt.
– Vi ger barn och ungdomar i skolan Ă€mneskompetenta lĂ€rarvikarier som dessutom verkar som positiva förebilder. För mĂ„nga ungdomar kĂ€nns universitetsstudier avlĂ€gset och ouppnĂ„eligt – vi kan berĂ€tta vad som studeras inom olika Ă€mnesomrĂ„den och ge dem ett smakprov pĂ„ kunskap som förhoppningsvis ger mersmak, sĂ€ger Ulrika FrisĂ©n-Björk.

En av LÀrarjourens studenter Àr Maria Helmer som nu har ett studieuppehÄll efter att bl. a. ha lÀst statsvetenskap och nationalekonomi.
– LĂ€rarjouren ger mig möjlighet att testa hur det Ă€r att vara lĂ€rare och om jag passar för det. Hon trivs som lĂ€rare och kommer att söka till LĂ€rarhögskolan i höst.
De skolor som anlitar flera av LÀrarjourens lÀrarvikarier, bl.a Hemmestaskolan pÄ VÀrmdö Àr mycket nöjda.

För ytterligare information om LÀrarjouren kontakta Ulrika Frisén-Björk, tfn 16 15 80, e-post lararjouren@holding.su.se. eller www.lararjouren.se.

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

08-16 4090

Mobil: