MÄnga ser fördelar med cykel som fÀrdmedel nÀr de Àr mÄttligt alkoholpÄverkade. Att cykla med alkohol i kroppen tycks vara socialt accepterat, trots att de intervjuade framhÄller en rad nackdelar. Detta framgÄr av en VTI-studie som ingÄr i ett större forskningsprogram finansierat av LÀnsförsÀkringars forskningsfond.

– Att minska antalet skadade och dödade i trafiken Ă€r mĂ„let med LĂ€nsförsĂ€kringars omfattande satsning pĂ„ forskning kring oskyddade trafikanter. KartlĂ€ggningen av alkoholens inverkan ger oss bĂ€ttre kunskap om vilka informationsinsatser som behövs, sĂ€ger Mari Sparr, LĂ€nsförsĂ€kringars forskningsfond.

Trots att tidigare studier visat att alkoholpÄverkan kan vara en bidragande faktor vid cykelolyckor finns relativt lite kunskap om alkohol i samband med cykling. För att fÄ en sÄ heltÀckande bild som möjligt har forskarna genomfört en analys av Trafikverkets djupstudie­data över omkomna cyklister, i kombination med en intervjustudie.

Analysen omfattade 236 cyklister som omkommit 2006–2015. Av dem hade 27 alkohol i blodet, 156 hade inte alkohol i blodet och för resterande 53 cyklister var förekomsten av alkohol okĂ€nd.

– De alkoholpĂ„verkade cyklisterna var oftare mĂ€n och nĂ„got yngre Ă€n de icke alkoholpĂ„verkade, sĂ€ger Åsa Forsman, forskare pĂ„ VTI.

NÀr det gÀller singelolyckor förekom alkoholpÄverkade cyklister frÀmst pÄ natten. I flera av kollisionsolyckorna som skedde i mörker saknade cyklarna belysning.

Rekommenderar inte promillegrÀns

Resultaten av intervjustudien visar att mÀnniskor ser stora fördelar med att cykla trots alkoholpÄverkan, samtidigt som de inte alltid tÀnker pÄ riskerna. MÄnga tror att omgivningen tycker det Àr acceptabelt att cykla trots alkoholpÄverkan.

– Analysen pekar pĂ„ att det Ă€r socialt accepterat att cykla alkoholpĂ„verkad sĂ„ lĂ€nge cyklingen kan genomföras pĂ„ ett sĂ€kert sĂ€tt. Det förvĂ€ntas dock att en person som druckit har omdömet att sjĂ€lv ta beslutet att avstĂ„, sĂ€ger Jonas Ihlström, forskare pĂ„ VTI.

Det finns en lÄg acceptans för införande av promillegrÀns för cyklingoch den skulle dÀrför förmodligen inte efterlevas. Kampanjer mot att cykla alkoholpÄverkad Àr den ÄtgÀrd som de intervjuade beskriver kan ha effekt.

– Vi rekommenderar dĂ€rför informationskampanjer, framför allt för att minska graden av alkoholpĂ„verkan i samband med cykling. Vi rekommenderar inte införande av promillegrĂ€ns och Ă€r tveksamma till vilken potential förbĂ€ttrad kollektivtrafik har eftersom det Ă€r svĂ„rt att konkurrera med cykelns alla fördelar, sĂ€ger Henriette WallĂ©n Warner.

Studien ingĂ„r i ett treĂ„rigt forskningsprogram om oskyddade hjulburna trafikanter som finansieras av LĂ€nsförsĂ€kringars forskningsfond. Programmet avslutades i december 2017 och nĂ„gra av resultaten presenteras pĂ„ Transportforum 2018 under punkten ”En modell för sĂ€ker cykling” i session 37. LĂ€s mer om forskningsprogrammet.

VTI rapport 945: Alkohol och cykling, en multidisciplinÀr studie.

Kontakt: Henriette Wallén Warner T. 0243-44 68 62

Foto: Mostphotos

VTI, Statens vÀg- och transportforskningsinstitut, Àr ett oberoende och internationellt framstÄende forskningsinstitut inom transportsektorn. Huvuduppgiften Àr att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Kvalitetssystemet och miljöledningssystemet Àr ISO-certifierat enligt ISO 9001 respektive 14001. Vissa provningsmetoder Àr dessutom ackrediterade av Swedac. VTI har omkring 200 medarbetare och finns i Linköping (huvudkontor), Stockholm, Göteborg, BorlÀnge och Lund.

Presskontakt:
Eva-Mari Löfqvist
Telefon:
+46 13 20 42 08
Mobil:
+46 70 92 18 286
Epost:
eva-mari.lofqvist@vti.se
Presskontakt:
Eva Åström
Telefon:
+46 70 819 59 26
Mobil:
+46 31 750 26 13
Epost:
eva.astrom@vti.se