Under stor mediabevakning ifjol delades Sudan och tvÄ nya stater bildades. Men trots fredsavtal och bildandet av Sydsudan sÄ ÄterstÄr mÄnga av konflikterna. De senast veckorna har det spÀnda lÀget eskalerat och bÄde flyganfall och sammandrabbningar av marktrupper har förekommit. Morgondagens seminarium och paneldebatt i riksdagen handlar om hur det civila samhÀllet kan bidra till fredsbyggande och vilken roll de nordiska lÀnderna har.

Engagemanget för Sydsudan har sedan sjĂ€lvstĂ€ndigheten varit stort internationellt. SĂ„ stort att bĂ„de givarlĂ€nder och hjĂ€lporganisationer övervĂ€ger att lĂ€mna Sudan för att enbart vara verksamma i Sydsudan. Life & Peace Institute tillsammans med Nordiska Afrikainstitutet arrangerar dĂ€rför en seminarieserie med experter pĂ„ omrĂ„det för att diskutera vilka utmaningar Sudan stĂ„r inför, vilka lösningar som finns i sikte och vilken roll de nordiska lĂ€nderna kan tĂ€nkas spela i Sudan. Seminarieserien gĂ„r under namnet ”Sudan: North in the shadow of the South”.

Det sista seminariet i serien tar upp frÄgor som berör de nordiska lÀndernas möjlighet att stödja peacebuilding, fredbyggande.

—  LĂ„ngt ifrĂ„n alla verktyg för fredsbyggnad som finns till hands har prövats i Sudan.  I paneldiskussionen vill vi bland annat diskutera nya strategier, som hur det civila samhĂ€llet i Sudan kan engageras och vilken roll de nordiska lĂ€nderna som givare kan ha i detta, sĂ€ger Peter Karlsson Sjögren, Executive Director pĂ„ Life & Peace Institute.

Första kammarsalen, riksdagen
Torsdag 26 april, kl. 13.00

Öppningstalare:
Abiodun Bashua, byrÄchef för FN:s och AU:s kontor i Darfur, Joint Support Coordination Mechanism Office, och personlig representant för UNAMID-chefen Ibrahim Gambari.

Paneldeltagare:
Marika Fahlén Àr specialsÀndebud för Afrikas horn och rÄdgivare frÄn utrikesdepartementet. Hon har tjÀnstgjort i flera FN-organ och var under 90-talet ambassadör för Humanitarian Affairs.

Pekka Haavisto Àr specialsÀndebud frÄn Finlands utrikesminister för kriser i Afrika, inriktad pÄ Sudan och Somalia. Han var mellan 2005 och 2007 EU:s speciella sÀndebud i Darfur och deltog i fredsförhandlingarna.

Awad El-Sid El-Karsani Àr professor i statsvetenskap vid Khartoums universitet. Han Àr expert pÄ sudanesisk politik, federala och lokala myndigheter samt relationen mellan religion och politik.

Nils Arne Kastberg Àr UNICEF:s tidigare landrepresentant i Sudan och har Àven varit regionchef för UNICEF i Latinamerika och Karibien. Han har dessutom lÄngvarig tjÀnstgöring frÄn UD och Sida.

Rosalind Marsden Àr sedan 2010 Europeiska unionens speciella sÀndebud i Sudan dÀr hon tidigare ocksÄ varit brittisk ambassadör. Rosalind Marsden har nÀra kontakter och god kÀnnedom om det civila samhÀllet i Darfur.

Gunnar M. SÞrbÞ Àr socialantropolog och tidigare direktör för norska Christian Michelsen Institute. Han har lÄng erfarenhet av Sudan och har publicerat flera böcker om landets konflikter.

Moderator Àr Yasmine El Rafie som Àr journalist och professionell diskussionsledare.

Nordiska Afrikainstitutet Àr ett centrum för forskning, dokumentation och information om det moderna Afrika i de nordiska lÀnderna.

För mer info kontakta: Valter Vilkko, projektansvarig, Life & Peace Institute, 018 66 01 37