I senaste numret av den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature rapporterar en grupp forskare frĂ„n Bell Laboratories i USA, det tekniska universitetet ETH i ZĂŒrich och LTH, Lunds Tekniska högskola, om hur en speciell form av kolmolekyler kan göras supraledande. Det handlar om grundforskning men pĂ„ lite lĂ€ngre sikt hĂ€grar drömmen om att kanske kunna anvĂ€nda supraledande kol i mikrochipsens transistorer.

För knappt tjugo Ă„r sedan upptĂ€ckte man en ny form av kol vid sidan av grafit och diamant – de s k fullereÂŽnerna. En fulleren Ă€r ett klot av kolatomer som ligger ordnade i fem- eller sexkantiga figurer ungefĂ€r som lĂ€dret i en fotboll. Den första fulleren som upptĂ€cktes bestĂ„r av sextio kolatomer (C60); sedan dess har fler varianter blivit kĂ€nda. Forskarna vid Bell Laboratories har arbetat med C70 som bestĂ„r av sjuttio kolatomer. En av dem Ă€r professor Theo Siegrist som f n delar sin tid mellan den amerikanska institutionen och avdelningen för materialkemi vid LTH. Till samma avdelning hör dr Christer Svensson som sĂ€ger:

– Det har varit kĂ€nt att man kan dopa C60 sĂ„ att den blir supraledande vid 40 grader K – alltsĂ„ 40 grader över den absoluta nollpunkten. Men försöken att Ă€ven göra C70 supraledande har lĂ€nge misslyckats. PĂ„ Bell Laboratories har man nu en metod för att framstĂ€lla C70 i kristallisk form och göra den supraledande genom att tillföra fyra elektroner till varje molekyl. Den roll som LTH-avdelningen för materialkemi spelat Ă€r att undersöka fullerenernas struktur. Man misstĂ€nker att krökningen pĂ„ dessa kolmolekyler kan spela en viktig roll för den supraledande förmĂ„gan. C60 Ă€r klotformad medan C70 Ă€r mer utdragen, ungefĂ€r som en amerikansk fotboll.

Supraledning innebÀr att det inte lÀngre finns nÄgot elektriskt motstÄnd. Elektricitet kan ledas utan att vÀrme eller nÄgon annan form av energiförlust uppstÄr. C70 Àr endast supraledande vid den mycket lÄga temperaturen 7 grader K. Vad man hoppas Àr att en dag finna material som Àr supraledande vid rumstemperatur. DÄ skulle man kunna packa transistorerna Ànnu tÀtare pÄ mikrochipsen utan att fÄ problem med den vÀrme kretsarna normalt utvecklar. Det finns en hypotes om att avstÄndet mellan fullerenerna i en kristall kan pÄverka supraledningens egenskaper; Christer Svensson och hans kollegor har dock Ànnu inte kunnat pÄvisa att det förhÄller sig sÄ.

Nature-artikeln Super conductivity in single crystals of the fullerene C70 Äterfinns i 413, 83l-833 (2001). Dr Christer Svensson kan nÄs pÄ tel 046-222 42 95 eller 046-12 83 57

Presskontakt:

Jonas Andersson

Telefon:

046-222 70 17

Mobil:

0727-385858