Mikrorobotarna, som Ă€r uppbyggda av guld och ledande polymerer, har utvecklats av ett forskarlag vid institutionen för fysik och mĂ€tteknik. De styrs med hjĂ€lp av mycket svaga elektriska spĂ€nningar, som nĂ€r de slĂ€pps pĂ„ fĂ„r den ledande polymeren att utvidga sig och ”böja upp sig”.

En av dem som stĂ„tt för utvecklingen, Edwin Jager, disputerade nyligen pĂ„ en avhandling dĂ€r han beskriver utvecklingen av de smĂ„ verktygen. Han har nyligen ocksĂ„ visat dem för en reportagegrupp frĂ„n Discovery, dĂ€r de ska ingĂ„ i ett program med arbetsnamnet The 21st Century of Medicine – Smart Tools. Även ett TV-team frĂ„n Korea Broadcasting Systems har gjort ett inslag om mikrorobotarna.

Edwin Jager och hans handledare professorerna Olle InganĂ€s och Ingemar Lundström har utvecklat tre olika mikroverktyg. Ett av verktygen Ă€r en robotarm som Ă€r försedd med tre ”gripklor” och flera leder, och som kan bĂ„de gripa, vrida, lyfta och flytta nĂ„got minimalt objekt. Verktyg nr 2 bestĂ„r av en lĂ„da med ett ”lock”, som kan stĂ€nga in exempelvis en cell för undersökning. Verktyg nr 3, som Ă€r under utveckling, har en rörlig arm som kan bearbeta enstaka celler.

Mikrorobotarna kan fÄ stor betydelse inom bland annat mikrokirurgin. Man kan tÀnka sig mikrorobotverktyg som hÄller avslitna nervÀndar fixerade sÄ att de vÀxer samman av sig sjÀlva utan att behöva sys ihop. De skulle ocksÄ kunna anvÀndas som klÀmmor nÀr kirurgen syr ihop smÄ blodkÀrl, och för att vidga förtrÀngda blodkÀrl. Linköpingsforskarna har bildat företaget Micromuscle (www.micromuscle.com) för att utveckla sÄdana tillÀmpningar.

Edwin Jagers avhandling heter Microsystems based on polypyrrole microactuators. Microrobots and cell clinics. Edwin Jager trÀffas pÄ tel 013-28 89 14 eller edjag@ifm.liu.se.
Mikrorobotarna kan beskĂ„das i rörelse pĂ„ webbsidan www.ifm.liu.se/biorgel. Klicka pĂ„ ”research” och sedan pĂ„ ”micromuscles”!

Presskontakt:

press@liu.se

Telefon:

013 - 28 10 00

Mobil: