Även om de flesta definierade om sina egna inkomster till att bli familjens var en kĂ€nsla av att ha egna pengar ocksĂ„ viktig för de flesta. Men en gemensam ekonomi speglade inte nödvĂ€ndigtvis en jĂ€mn fördelning, utan kunde i vissa fall dölja en ojĂ€mn fördelning genom att diskussioner om hur pengar skulle prioriteras och fördelas inte togs upp.

Inte heller den praktiska organiseringen av pengar i familjen speglade idĂ©n om en gemensam ekonomi, en aspekt som kunde ibland försvĂ„ra kvinnans arbete med att sköta den vardagliga ekonomin. Kvinnans huvudansvar för familjens och framförallt barnens behov gjorde att de hade en insikt i barnens och familjens behov (och kostnader för dessa) som mĂ€nnen inte har, och att de kunde kĂ€nna ett inre motstĂ„nd mot att spendera pengar pĂ„ sig sjĂ€lv; och istĂ€llet prioritera familjens eller barnens behov före egna. Det var vanligt att det var oklart varifrĂ„n pengar till barnens behov och smĂ„ saker till hemmet skulle tas och detta bidrog ocksĂ„ till att kvinnor ibland tog av sina egna pengar för dessa ”kollektiva” utgifter.

Pengar var inte nÄgot större diskussionsÀmne för de flesta par och brÄk om pengar var inte speciellt vanliga. Nyman fann ocksÄ att pengars betydelse och sÀtt de anvÀndes pÄverkades av de relationer som omger pengar samt att pengar kunde anvÀndas för att skapa och förmedla mening inom par (sÄsom kÀrlek eller makt). Det fanns visst stöd för betydelsen av mÀns högre inkomster för deras bÀttre tillgÄng för pengar för eget bruk, men Àven förestÀllningar om kvinnor, mÀn och familj Àr viktiga för att förstÄ den ojÀmna fördelningen inom par.

En slutsats man kan dra utifrÄn studierna i denna avhandling Àr att jÀmstÀlldhet inte Àr uppnÄdd hemma hos svenska par. Den arbetsfördelning mellan mÀn och kvinnor som till viss utstrÀckning fortfarande sker efter traditionell mönster innebÀr att kvinnor och mÀn har olika kunskaper om och erfarenheter av familjens ekonomiska vardagsliv. SÄ lÀnge detta förhÄllande rÄder Àr det svÄrt att se nÄgon större förÀndring i fördelning i familjer. Ett viktigt steg i att rÄda bot pÄ detta vore dÀrför att mÀn utnyttjar sin rÀtt till förÀldraledighet i större utstrÀckning för att fÄ bÀttre insikt i familjens vardagsekonomi.

Charlott Nyman nÄs pÄ:
Tel: 090-786 60 07
E-post: charlott.nyman@soc.umu.se

Fredagen den 1 februari försvarar Charlott Nyman, sociologiska institutionen, UmeÄ universitet, sin doktorsavhandling med titeln Mine yours or ours? Sharing in Swedish couples. Svensk titel: Mitt, ditt eller vÄrt? Fördelning inom svenska par.
Disputationen Àger rum kl 10.15 i Humanisthuset, Hörsal E.
Fakultetsopponent Àr Jan Pahl, Professor of Social Policy, School of Social Policy, Sociology and Social Research, Darwin College, University of Kent at Canterbury i England.

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

090-786 50 89

Mobil:

072-206 89 23