NÀr KTH:s nya superdator Àr fullt utbyggd i slutet av Äret kommer den att vara snabbast i Sverige. Det sÀger Gert Svensson, vice förestÄndare för Parallelldatorcentrum pÄ KTH.

Nu investerar Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) 100 miljoner kronor i en ny superdator pÄ KTH. Det Àr Parallelldatorcentrum pÄ universitet, ett av Sveriges ledande superdatorcentrum, som utökar maskinparken med mer berÀkningskraft.

– FrĂ€mst kommer datorn att anvĂ€ndas för tekniska och vetenskapliga berĂ€kningar och simuleringar. Den innehĂ„ller bĂ„de en CPU-del för de som vill köra vanliga program utan Ă€ndring samt en del med grafikprocessorer (GPU:er) för de anvĂ€ndare som behöver extremt hög prestanda. Vi tror att detta Ă€r vad som kommer att anvĂ€ndas i de största superdatorerna under den nĂ€rmaste framtiden, sĂ€ger Gert Svensson, vice förestĂ„ndare för Parallelldatorcentrum.

Vattenkyld elektronik

Artificiell intelligent (AI) ingÄr idag i en del vetenskapliga simuleringar, sÄ superdatorn kommer att anvÀndas till just det. För AI finns emellertid andra datorsystem i Sverige som Àr helt optimerade för denna typ av tillÀmpning. Grafikprocessorer har dock visat sig vÀldigt bra pÄ AI-tillÀmpningar, speciellt nÀr man ska trÀna AI-systemet.

För att klara kylningen Àr superdatorn vattenkyld direkt in till elektroniken.

– Det Ă€r sĂ„ vitt vi vet den första högprestandadatorn i Sverige med direktvattenkylning, det vill sĂ€ga att man gĂ„r inte via luft först. Det höga temperaturen pĂ„ kylvattnet gör superdatorn extra lĂ€mplig att anvĂ€ndas i KTH:s vĂ€rmeĂ„tervinningssystem som vĂ€rmer stora delar av KTH:s campus under vintern.

Spanska sjukan

Under trettio Ärs tid har Parallelldatorcentrum pÄ KTH döpt sina superdatorer efter svenska författare. Den nya maskinen utgör inget undantag frÄn den regeln.

– Denna dator Ă€r döpt efter Thora Dardel, författare och gift med konstnĂ€ren Nils Dardel. Nu kan vi hedra en kvinnlig författare och samtidigt visa en fin mĂ„lning av henne samt hennes man mest berömda mĂ„lning ”Den döende dandyn”. Tavlan mĂ„lades 1918 under spanska sjukan och motivet sĂ€g inte ha nĂ„gon med pandemin att göra, men vi tycker Ă€ndĂ„ att det har en viss aktualitet.

Gert Svensson tillÀgger att Parallelldatorcentrum ingÄr bÄde i ett europeiskt och ett internationellt konsortium för covid-19-forskning, sÄ datorn kommer sÀkert att anvÀndas för detta ÀndamÄl.

– Införskaffandet av Dardel har noga anpassats till behovet hos ledande forskargrupper inom olika forskningsfĂ€lt som biofysik, kvantkemi och flödesmekanik. Dessa omrĂ„den kommer att ha stor nytta av systemets förbĂ€ttrade kapacitet, sĂ€ger Dirk Pleiter, nytilltrĂ€dd förestĂ„ndare för Parallelldatorcentrum.

För mer information, kontakta Gert Svensson pÄ gert@kth.se eller Dirk Pleiter pÄ pleiter@kth.se.

KTH:s superdatorer genom tiderna

HÀr Àr KTH:s superdatorer genom Ären. Förteckningen visar investeringsÄr, placering pÄ listan TOP500 som visar vÀrldens kraftfullaste, enskilda datorsystem, maxprestanda i Gigaflops, tillverkare samt datornamn.

År Placering Gigaflops Tillverkare Datornamn
2021 Ej testat Ànnu 10000000 HPE/Cray Dardel
2017 69 2438000 Cray Beskow
2014 32 1973658 Cray Beskow
2011 31 305626 Cray Lindgren
2010 76 92534 Cray Lindgren
2010 89 86024 Dell Ekman
2005 65 5670 Dell Lenngren
2003 196 648 HP Lucidor
1998 60 93 IBM Strindberg
1996 64 17 IBM Strindberg
1994 341 2.5 Thinking Machines Bellman

Presskontakt:
Peter Ardell
Telefon:
08-790 69 60
Epost:
press@kth.se