Christer FĂ„hraeus Ă€r en mycket ung hedersdoktor, 36 Ă„r. Via skolutbildning i Linköping och Försvarets tolkskola kom han till Lund och studier i fysik och matematik. Efter nĂ€rmare 200 poĂ€ng övergick han till medicinstudier som han lĂ€mnade strax före en planerad doktors-examen i neurofysiologi. I San Diego avlade han en Master of Science i Bioengineering. FĂ„hraeus ligger bakom en rad innovationer som resulterat i nya företag: Precise Bio-metrics, dĂ€r fingeravtryck anvĂ€nds som ”nycklar”, C-pen, pennan som scannar text, Anoto, pennan som skriver bĂ„de i blĂ€ck och digitalt och mikroskopföretaget Cellavision som var det första. Tillsammans har dessa forskningsföretag över 200 anstĂ€llda i omrĂ„det runt LTH och Ideon.

Edward (Ed) Cussler Àr en vÀrldsauktoritet inom masstransport och diffusion. Hans forskning handlar om sÄdana saker som hur man kan separera olika Àmnen i geler och genom membran. BÄde grundforskning och industriella tillÀmpningar har Cussler Àgnat sig Ät under sin 40-Äriga karriÀr sedan grundexamen 1961 vid Yale university. Numera arbetar han med produktdesign, ett omrÄde av stort intresse för framtidens kemiteknik. Cussler Àr ocksÄ kÀnd som en lysande lÀrare och förelÀsare. Han har skrivit flera böcker som anvÀnds bÄde inom grundutbildning och forskarutbildning över hela vÀrlden. PÄ LTH har Ed Cussler tvÄ gÄnger opponerat vid doktorsdisputationer och i samband med detta förelÀst och diskuterat. Han har varit inspiratör för bÄde forskningsprojekt och forskarutbildningar som genomförts vid LTH.

Lars Lerup Àr en svensk arkitekt som blivit dekanus för Rice University i Houston, Texas, vilket han fört till en ledande position i USA. SmÄlÀnningen Lerup vÀxte upp i Lerhamn norr om Helsingborg, dÀr han utbildade sig till byggnadsingenjör 1960. Senare blev det arkitekturstudier vid Berkeley- och Harwarduniversiteten i USA. Som ritande arkitekt har han vunnit mÄnga tÀvlingar med allt frÄn stadsbyggnadsprojekt till möbler och bruksting. Vid LTH:s arkitekt-skola har han varit gÀstförelÀsare, examinator och opponent sedan 1980-talets början. Han och hans lÀrare och studenter delar ocksÄ arbetet i Stars Designprojektet hos NASA i Houston med LTH:s arkitekt- och industridesignstudenter. VÄren 2001 genomförde han och Dana Cuff en vÀrdefull utvÀrdering av forskningen vid LTH:s arkitektprogram.

Hedersdoktorerna vid Lunds universitet promoveras fredagen 31 maj 2002.

Presskontakt:

Jonas Andersson

Telefon:

046-222 70 17

Mobil:

0727-385858