Regeringen har idag gett Formas tre nya uppdrag som stÀrker Sveriges förmÄga att uppnÄ de globala hÄllbarhetsmÄlen. De tre uppdragen Àr:

  • Formas ska leda ett nationellt tioĂ„rigt forskningsprogram om livsmedel
  • Formas blir vĂ€rdmyndighet för ett klimatpolitiskt rĂ„d
  • Formas ska inrĂ€tta en sĂ€rskild miljöanalysfunktion

– Jag Ă€r bĂ„de stolt och glad över det förtroende som regeringen visar Formas och vĂ„r förmĂ„ga att arbeta med komplexa frĂ„gestĂ€llningar. De nya uppdragen Ă€r viktiga pusselbitar i arbetet med de globala hĂ„llbarhetsmĂ„len, sĂ€ger Ingrid Petersson, generaldirektör pĂ„ Formas.

Uppdragen stÀrker Formas fortsatta arbete för en hÄllbar utveckling. Det nya forskningsprogrammet om livsmedel innebÀr att Formas fÄr en större roll och mer ansvar i arbetet med att bygga upp de nationella forskningsprogrammen. Det klimatpolitiska rÄdet ökar Formas förmÄga att bygga kunskap inom klimatomrÄdet. Analysfunktionen innebÀr att arbetet med nyttiggörande av forskningens resultat förvÀntas öka vÀsentligt.

För mer information:
Ingrid Petersson, generaldirektör +46 703 50 23 39
Emilie von Essen, presschef Formas, +46 702 81 40 38

Bakgrund:

Livsmedelsforskning

Formas har lĂ€nge arbetat för att ytterligare stĂ€rka livsmedelsforskning. Dagens beslut innebĂ€r att Formas fĂ„r 50 miljoner kronor under Ă„ren 2017 – 2019 för att inom ramen för livsmedelsstrategin inrĂ€tta ett tioĂ„rigt nationellt forskningsprogram för livsmedel. Programmet ska stĂ€rka Sveriges konkurrenskraft genom att bidra till ökad behovsmotiverad forskning, innovation, spridning och kommersialisering av forskningsresultat samt till ökad kunskap för utbildning inom livsmedelskedjan.

Klimatpolitiskt rÄd

Formas fÄr i uppdrag att förbereda att vara vÀrdmyndighet för ett klimatpolitiskt rÄd. Tillsammans med nya klimatmÄl och en klimatlag Àr rÄdet en del i propositionen om ett klimatpolitiskt ramverk. RÄdet ska vara ett expertorgan som granskar och bedömer hur den politik som nuvarande och kommande regeringar lÀgger fram Àr förenlig med klimatmÄlen. Formas uppgift blir att stödja rÄdet med handlÀggning, administration och kommunikation.

Miljöanalys

Formas fÄr i uppdrag att inrÀtta en sÀrskild funktion för miljöanalys med uppdrag att sammanstÀlla och sammanfatta befintlig forskning för att göra den tillgÀnglig. Till funktionen kommer ett sÀrskilt beslutsorgan att knytas. Den nya verksamheten kommer att bygga vidare pÄ det arbete som idag drivs hos Stockholm Environment Institute, SEI, inom Mistra EviEM och funktionen förvÀntas vara pÄ plats 1 januari 2018.

Formas – ett forskningsrĂ„d för hĂ„llbar utveckling. Formas har till uppgift att frĂ€mja och stödja grundforskning och behovsmotiverad forskning inom omrĂ„dena miljö, areella nĂ€ringar och samhĂ€llsbyggande. Den forskning som stöds ska vara av högsta vetenskapliga kvalitet och av relevans för rĂ„dets ansvarsomrĂ„den. Formas fĂ„r ocksĂ„ finansiera utvecklingsverksamhet i begrĂ€nsad omfattning.

Presskontakt:
Emilie von Essen
Telefon:
0702814038
Epost:
eve@formas.se