Eriksson har studerat hur debatt- och nyhetsjournalistik i TV framstÀller politiker och deras yttranden och hur detta sedan uppfattas av tittarna. Studierna visar att de invanda formerna för produktion och framstÀllning tenderar att skapa mer eller mindre negativa bilder av politiken. Eriksson menar bland annat att detta Àr en följd av TV-journalistikens förestÀllningar om vad som lockar tittare. Men det Àr ocksÄ en följd av en sjÀlvuppfattning bland journalister som innebÀr en sÀrskild syn pÄ den egna uppgiften. TV-journalistiken ska som medborgarnas ombud granska makthavarna. Genom att politiker fÄr mer utrymme i TV ökar ocksÄ tillgÀngligheten för medborgarna att ta del av politiken. Men sÀttet den framstÀlls pÄ gör att intresset för politik minskar och ett avstÄnd skapas mellan politiker och TV-tittare.
– UtifrĂ„n TV-journalistikens sĂ€tt att Ă„terge politiken ligger det nĂ€ra till hands som tittare att tvivla pĂ„ politikernas handlingsmotiv eller deras förmĂ„gor, sĂ€ger Göran Eriksson. IstĂ€llet för att sticka hĂ„l pĂ„ vissa myter om politiken, sĂ„ bidrar TV-journalistiken till att upprĂ€tthĂ„lla dem.

Disputationen Ă€ger rum fredag 1 november klockan 13.00 i Hörsal F i Forumhuset, Örebro universitet. Opponent Ă€r professor Klaus Bruhn Jensen frĂ„n Köpenhamns universitet.

Foto pĂ„ Göran Eriksson finns att hĂ€mta i pressrummet pĂ„ Örebro universitets webbplats pĂ„ adressen http://www.oru.se/massmedia/bild.html#eriksson.

För mer information, kontakta Göran Eriksson pÄ telefon 019-30 38 15 eller e-post: goran.eriksson@hum.oru.se.