Den hÀr gÄngen fÄr Owe Orwar priset för sin forskning inom nanoteknik i mjuka material. Framför allt sÄ gÀller det banbrytande insatser för att utveckla nya analytiska redskap som kan anvÀndas vid t.ex. grundlÀggande biofysikalisk forskning och lÀkemedelsutveckling.

Tidigare har hans företag Cellectricon AB, som bedriver all sin forskning vid Microteknologicentrum, MC2, vid Chalmers tilldelats 45 miljoner, och förutom fem miljoner till forskningen om design av elektroniska system har han av Stiftelsen Strategisk Forskning, SSF, fÄtt 10 miljoner som en av de unga forskare man tror pÄ som en av framtidens frÀmsta forskningsledare.

– Det Ă€r en fantastiskt skön kĂ€nsla att fĂ„ ett sĂ„ stort pris i hĂ„rd internationell konkurrens. Det ger ett erkĂ€nnande av den forskning som vi bedriver hĂ€r pĂ„ Chalmers och en fjĂ€der i hatten till Chalmers biosatsning, sĂ€ger Owe Orwar. Han framhĂ„ller vid varje pristillfĂ€lle den satsning som Chalmers gör inom bio- och nanovetenskap och lovordar forskningsmiljön vid MC2.

– Framför allt vill jag framhĂ€va alla fantastiska studenters insatser i projekten. Detta senaste pris Ă€r i stor utstrĂ€ckning deras förtjĂ€nst.

Förytterligare information och foto pÄ Owe Orwar kontakta Bodil Vesterlund Tingsby, tel: 031-772 2548, e-post:odil.vesterlund@adm.chalmers.se