År 1996 var 16 procent av 15-åringarna i Umeå vegetarianer, 5 procent i Stockholm och 4 procent i Bergen i Norge. Fler flickor än pojkar valde att äta vegetarisk kost. Trots att flickorna som åt vegetariskt åt grönsaker oftare än blandkostarna, var intaget inte så frekvent (32 ggr/mån) som förväntat. Pojkarna som åt vegetariskt åt inte grönsaker dagligen (25 ggr/mån). Ingen skillnad noterades i konsumtionsfrekvens av frukt/bär, alkoholhaltiga drycker, godis/choklad och snabbmat mellan vegetarianer och blandkostare.

I avhandlingen redovisas √§ven kostintag hos 30 veganer (16-20 √•r) j√§mf√∂rt med 30 blandkostare. J√§mf√∂rt med blandkostarna √•t veganerna mer gr√∂nsaker, b√∂nor och kosttillskott men mindre av glass, bullar/kakor och godis/choklad. N√§ringsintaget via kosten var l√§gre √§n genomsnittsbehovet av riboflavin (73% av veganerna), vitamin B12 (alla veganer), vitamin D (43% av veganerna), kalcium (77% av veganerna) och selen (alla veganer och 43% av blandkostarna). √Ąven efter att kosttillskott inkluderats var exempelvis kalcium- och selenintaget fortfarande under genomsnittsbehovet. L√•ga j√§rnv√§rden var lika vanligt f√∂rekommande hos veganer (20%) som hos blandkostare (23%) och tre veganer hade l√•ga vitamin B12-v√§rden i blodet.

Detta är den första doktorsavhandlingen i Kostvetenskap som presenteras vid Umeå Universitet.

Christel Larsson är utbildad nutritionist vid Stockholms Universitet och har även en magisterexamen i folkhälsovetenskap från Karolinska Institutet.
Christel kan nås på:
Tel: 090-786 64 83
E-post: christel.larsson@kost.umu.se

Fredagen den 7 december f√∂rsvarar Christel Larsson, institutionen f√∂r kostvetenskap, Ume√• universitet, sin doktorsavhandling med titeln: Unga vegetarianer och blandkostare ‚Äď Kostvanor och andra h√§lsorelaterade aspekter (Young vegetarians and omnivores ‚Äď Dietary habits and other health-related aspects).
Disputationen äger rum kl 9.00 i Samhällsvetarhuset, hörsal D vid Umeå universitet. Fakultetsopponent är Dr. Johanna Haraldsdottir, The Royal Veterinary and Agricultural University, Danmark.

Presskontakt:

Presstjänsten

Telefon:

090-786 50 89

Mobil:

0706-100 805