År 1996 var 16 procent av 15-Ă„ringarna i UmeĂ„ vegetarianer, 5 procent i Stockholm och 4 procent i Bergen i Norge. Fler flickor Ă€n pojkar valde att Ă€ta vegetarisk kost. Trots att flickorna som Ă„t vegetariskt Ă„t grönsaker oftare Ă€n blandkostarna, var intaget inte sĂ„ frekvent (32 ggr/mĂ„n) som förvĂ€ntat. Pojkarna som Ă„t vegetariskt Ă„t inte grönsaker dagligen (25 ggr/mĂ„n). Ingen skillnad noterades i konsumtionsfrekvens av frukt/bĂ€r, alkoholhaltiga drycker, godis/choklad och snabbmat mellan vegetarianer och blandkostare.

I avhandlingen redovisas Ă€ven kostintag hos 30 veganer (16-20 Ă„r) jĂ€mfört med 30 blandkostare. JĂ€mfört med blandkostarna Ă„t veganerna mer grönsaker, bönor och kosttillskott men mindre av glass, bullar/kakor och godis/choklad. NĂ€ringsintaget via kosten var lĂ€gre Ă€n genomsnittsbehovet av riboflavin (73% av veganerna), vitamin B12 (alla veganer), vitamin D (43% av veganerna), kalcium (77% av veganerna) och selen (alla veganer och 43% av blandkostarna). Även efter att kosttillskott inkluderats var exempelvis kalcium- och selenintaget fortfarande under genomsnittsbehovet. LĂ„ga jĂ€rnvĂ€rden var lika vanligt förekommande hos veganer (20%) som hos blandkostare (23%) och tre veganer hade lĂ„ga vitamin B12-vĂ€rden i blodet.

Detta Àr den första doktorsavhandlingen i Kostvetenskap som presenteras vid UmeÄ Universitet.

Christel Larsson Àr utbildad nutritionist vid Stockholms Universitet och har Àven en magisterexamen i folkhÀlsovetenskap frÄn Karolinska Institutet.
Christel kan nÄs pÄ:
Tel: 090-786 64 83
E-post: christel.larsson@kost.umu.se

Fredagen den 7 december försvarar Christel Larsson, institutionen för kostvetenskap, UmeĂ„ universitet, sin doktorsavhandling med titeln: Unga vegetarianer och blandkostare – Kostvanor och andra hĂ€lsorelaterade aspekter (Young vegetarians and omnivores – Dietary habits and other health-related aspects).
Disputationen Àger rum kl 9.00 i SamhÀllsvetarhuset, hörsal D vid UmeÄ universitet. Fakultetsopponent Àr Dr. Johanna Haraldsdottir, The Royal Veterinary and Agricultural University, Danmark.

Presskontakt:

PresstjÀnsten

Telefon:

090-786 50 89

Mobil:

072-206 89 23