EU utökas med fler medlemsstater och den europeiska integrationen tilltar. I dessa processer Àr de lokala och regionala nivÄerna betydelsefulla. Det blir dÀrför allt viktigare att förstÄ vilka förutsÀttningar dessa har i andra europeiska stater. Vilka skillnader finns mellan olika stater och vilka Àr beröringspunkterna? Boken Àr med avsikt skriven sÄ att den ska vara begriplig för en rad olika mÄlgrupper.

– Kommunsystem i Europa vĂ€nder sig till studenter, politiker, tjĂ€nstemĂ€n och andra praktiker som kan vara intresserade av att fĂ„ ett nytt perspektiv pĂ„ svenska kommuner, sĂ€ger Lidström.

Den första delen av boken bestÄr av en genomgÄng av de 37 staternas kommunalsystem. HÀr diskuteras struktur, kommunernas uppgifter, demokratifrÄgor, finansiering och utvecklingstendenser. Bokens senare del Àr jÀmförande. Likheter och skillnader lyfts fram och mönster diskuteras. Kommunsystem i Europa ger en aktuell och bred översikt över kommuners och regioners villkor i dagens Europa.

Kommunsystem i Europa utgör en andra, kraftigt reviderad och expanderad upplaga. Sju nya stater har tillkommit och de diskuterande och analyserande avsnitten har utvecklats.

För mer information kontakta:
Anders Lidström, statsvetenskapliga institutionen, UmeÄ universitet.
Tel: 090/786 61 81 eller: anders.lidstrom@pol.umu.se
Mobil: 070/691 32 99