Med hjÀlp av avancerad mikroskopiteknik har forskare vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet avbildat det maskineri som cellernas energiproducenter, mitokondrierna, anvÀnder för att bygga sina proteiner. Fynden publiceras i tidskriften Nature och ger hopp om mer specifika antibiotika och nya cancerlÀkemedel i framtiden.    

Mitokondrierna Ă€r cellens energiproducenter som behövs för att omvandla energin i maten till en fungerande ”energivaluta” för cellerna. De har sina egna proteinsyntesfabriker, de mitokondriella ribosomerna. Dessa ser annorlunda ut Ă€n de ribosomer som finns i cellens cytoplasma. Det har dock saknats kunskap om hur de mitokondriella ribosomerna produceras – fram tills nu.

– Vi hoppades kunna fĂ„ en ögonblicksbild av hur en del av mitokondriens ribosom sĂ€tts samman, men vĂ„ra data avslöjade mycket mer Ă€n sĂ„. Dessa observationer öppnade för att upptĂ€cka hela det samspel som krĂ€vs för att mitokondriens ribosomer ska bildas, sĂ€ger Anas Khawaya, postdoktor vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska Institutet, och studiens ene försteförfattare.

Med hjÀlp kryo-elektronmikroskopi kunde forskarna avbilda viktiga nyckelspelare som bygger upp det komplexa maskineri som tillverkar ribosomer. Ett fynd var att en komponent kallad ribosom-bindande faktor A, RBFA, orkestrerar processen. Ribosomen bestÄr av tvÄ delar och liknar ett hamburgerbröd. Forskarnas analyser visar att ett protein kallat mS37 signalerar att dessa bÄda delar kan sÀttas samman och Àr redo för proteinsyntes.

Klinisk potential

Resultaten Àr exempel pÄ cellbiologisk grundforskning, men den nya kunskapen kan Àven ge upphov till medicinska framsteg. Ett sÄdant Àr bÀttre riktade antibiotika. Mitokondrier liknar bakterier och de antibiotika som i dag angriper bakteriers förmÄga att bilda proteiner slÄr Àven mot vÄra mitokondrier.

– Ribosomer i bakterier och i cellernas cytoplasma har studerats i decennier, medan vi nu bara Ă€r i början av att förstĂ„ hur mitokondrier tillverkar proteiner. Kan vi tydligare sĂ€rskilja skillnaderna mellan hur bakterier och mitokondrier sĂ€tter samman sina ribosomer, skulle antibiotika kunna riktas mer specifikt, sĂ€ger Joanna Rorbach, gruppledare vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska Institutet.

Hon har lett studien, tillsammans med Alexey Amunts forskargrupp vid institutionen för biokemi och biofysik vid Stockholms universitet.

Cancer Àr en annan framtida mÄltavla. Cancerceller utmÀrker sig jÀmfört med friska celler genom att vÀxa snabbt och dela sig ofta, nÄgot som i sin tur krÀver mycket omfattande nybildning av proteiner.

– Ett angreppssĂ€tt kan vara att aktivt hĂ€mma mitokondriernas ribosomer i just cancerceller, sĂ€ger Joanna Rorbach.

Studien har fÄtt stöd frÄn Max Planck SÀllskapet, VetenskapsrÄdet, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Europeiska ForskningsrÄdet, Svenska Stiftelsen för Strategisk Forskning, Marie Sklodowska-Curie-initiativet samt Karolinska Institutet.  

Publikation: ”Mechanism of mitoribosomal small unit biogenesis and preinitiation.” Yuzuru Itoh*, Anas Khawaja*, Ivan Laptev, Miriam Cipullo, Ilian Atanassov, Petr Sergiev, Joanna Rorbach# och Alexey Amunts#. Nature, online 8 juni, 2022, doi: 10.1038/s41586-022-04795-x
* försteförfattare, # korresponderande författare

För mer information, kontakta:
Joanna Rorbach, forskare
Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska Institutet
Mobil: 0763 142 079
E-post: joanna.rorbach@ki.se

Anas Khawaya, postdoktor
Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska Institutet
Mobil: 0762 070 631
E-post: anas.khawaja@ki.se

Kontakta KI:s presstjÀnst och hÀmta bilder

Karolinska Institutet Àr ett av vÀrldens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bÀttre hÀlsa för alla. I Sverige stÄr Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje Är utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Presskontakt:

pressinfo@ki.se

Telefon:

08-524 860 77

Mobil:

fast telefon kopplas om