Universitetsteater är ett nytt fördjupat samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Norrbottensteatern. Den ska vara en experimentverkstad där Norrbottensteatern och Luleå tekniska universitet kan samarbeta i projekt som inte kräver omfattande resurser i form av tid och pengar.

– En teateruppsättning kräver i normala fall flera år av planering. Inom ramen för Universitetsteater ska det finnas möjlighet att göra snabba grejer, ibland med en planeringstid på bara några veckor, utifrån resurser och lust. Den korta ledtiden innebär att vi kan göra saker som är dagsaktuella, säger Gunilla Röör.

Samarbetet mellan universitetet och Norrbottensteatern inleddes redan i och med att Teaterhögskolan grundades år 1996 på initiativ av Norrbottensteatern. Teaterhögskolan i Luleå är den enda i Sverige som ligger vägg i vägg med en teater. Genom åren har flera skådespelare från Norrbottensteatern undervisat på skådespelarprogrammet och många av utbildningens studenter har fått jobb på Norrbottensteatern efter examen. En av dem är Derek Cespedes Barrientos som inleder samarbetet Universitetsteater genom att sätta upp sin egen monolog ”Very nice fågelbajs” på Teaterhögskolans scen.

Initiativtagarna, Gunilla Röör och Ulf Friberg, utbildningsledare på skådespelarprogrammet, välkomnar idéer från de två organisationerna och understryker att det ska vara högt i tak i Universitetsteater.

– Universitetsteater ska vara ett forum för att prova det som inte får plats någon annanstans, det kan till exempel handla om att skapa möjligheter för forskning och scenkonst att mötas, säger Ulf Friberg.

Universitetsteater kan också vara ett forum för kursverksamhet, exempelvis fristående inspirationskurser i skådespeleri, skådespelarteknik som pedagogiskt hjälpmedel för universitetslärare eller som stöd för studenter och/eller lärare vid muntlig redovisning. Gunilla Röör och Ulf Friberg hoppas också att Universitetsteater kan bidra med att locka fler från universitetet att gå på teater samt att samarbetet kan skapa nya rum och sammanhang för scenkonsten, till exempel pubteater och teater på STUK.

Tanken är att studenter och anställda på Luleå tekniska universitet och Norrbottensteatern ska kunna höra av sig till Ulf Friberg och Gunilla Röör med frågor och förslag på projekt.

Första föreställningen inom Universitetsteatern är torsdag 27 april, kl 19.00-19.45. ”Very nice fågelbajs” av Derek Cespedes Barrientos med honom själv på scenen. För media finns det platser reserverade, anmäl intresse till Carina Karlsson, carina.2.karlsson@ltu.se, 0920-49 28 46

För frågor om Universitetsteatern: Gunilla Röör, teaterchef Norrbottensteatern, gunilla.roor@norrbotten.se, Ulf Friberg, utbildningsledare på skådespelarprogrammet vid Luleå tekniska universitet, ulf.friberg@ltu.se, 0920-49 36 71
För frågor om föreställningen, Very nice Fågelbajs: Therese Lindberg, regissör, tel: 070-456 53 66 thelindberg@hotmail.com

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF, ledande internationella universitet samt med regionala och nationella aktörer. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,9 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 815 anställda och 19 155 studenter.
Läs mer på www.ltu.se och följ oss gärna på Twitter: @LTUniv och LinkedIn 

Presskontakt:
Katarina Karlsson
Telefon:
0920 49 21 28
Epost:
katarina.karlsson@ltu.se