Nu har vi uppdaterat vÄr populÀra expertlista Sommarens ABC. HÀr hittar du som Àr journalist experter som kan svara pÄ frÄgor om allt frÄn museibesök, guideböcker, turism och evenemang till hur kroppen pÄverkas av vÀrme, pollen och sommarens vÀder.

Du hittar expertlistan nedan och pÄ Göteborgs universitets webb:

Pressjour
Göteborgs universitets pressjour hÄller öppet alla vardagar under sommaren mellan klockan 9:00 och 15:00. Information om pressjouren kommer att finnas pÄ www.gu.se/pressrum.

Expertlistor
PÄ www.gu.se/pressrum har vi samlat fler expertlistor med kontaktuppgifter till forskare vid Göteborgs universitet, bÄde inom aktuella och mer tidslösa Àmnen. HÀr hittar du bland annat listorna Experter: Coronapandemin och covid-19 och Expertlista: havet

Bilder
PÄ ett en del av forskarna finns bild i Göteborgs universitets bildarkiv. VÀnligen ange Göteborgs universitet som kÀlla vid publicering.

Arkeologi & kulturvÄrd

Marin arkeologi
Staffan von Arbin har arbetat med marinarkeologisk kulturmiljövĂ„rd, forskning och uppdragsverksamhet sedan tidigt 2000-tal. Hans pĂ„gĂ„ende forskning behandlar sjöfart och maritim transportgeografi i Nordeuropa under perioden 1150–1550. Han kan svara pĂ„ frĂ„gor om maritima fornlĂ€mningar och kulturlandskap, bĂ„tar och skepp, sjöfart, undervattensarkeologi, bevarandet av fornlĂ€mningar under vatten och vetenskapliga dykmetoder.
Staffan von Arbin, doktorand i arkeologi, telefon: 076–319 6663, e-post: staffan.arbin@gu.se

KulturvÄrd
Runt midsommar vill vi ut pÄ landet och det gjuts liv i gamla hembygdsgÄrdar runtom i Sverige. Gamla byggnader och historiska miljöer Àr en del av vÄrt gemensamma kulturarv. Anneli Palmsköld och Ingrid Martins Holmberg Àr experterna som kan berÀtta med om dessa gamla hus och miljöer.

Astronomi

Sommarhimlen Ă€r mestadels sĂ„ ljus att det Ă€r svĂ„rt att se stjĂ€rnor, planeter och andra himlafenomen. Men nĂ€r jorden skĂ€r banan för kometen Swift-Tuttle i augusti varje Ă„r hamnar vi i ett meteorregn kallat Perseiderna, som har störst aktivitet runt den 12 augusti. ”Rymd-Maria” Sundin kan berĂ€tta mer om Perseiderna och allt annat som sker i rymden.
Maria Sundin, docent i teoretisk fysik, telefon: 031–786 9172, 070–252 4050, e-post: maria.sundin@physics.gu.se

Barn & nÀtet

En mörk sida av internet – grooming under sommar och pandemKontakter med barn i sexuellt syfte online, sĂ„ kallad grooming, har ökat under pandemin. Samtidigt Ă€r sommarlovet en tid nĂ€r mĂ„nga barn umgĂ„s pĂ„ nĂ€tet och i sociala medier. Hur ser möjligheterna ut till internetfiltrering och tekniska begrĂ€nsningar? Hur fungerar lagen och vad kan förĂ€ldrarna göra?
Marie Eneman, universitetslektor i informatik, telefon: 070–975 8844, e-post: marie.eneman@ait.gu.se

Förhindra krÀnkningar och mobbning pÄ nÀtet
MÄnga barn far illa pÄ grund av krÀnkningar och mobbing pÄ nÀtet. Under sommarledigheten kommer de dessutom spendera mÄnga timmar per dag med sina mobiltelefoner bortom förÀldrarnas och skolans kontroll. Hur ska vuxna prata med barnen i sommar för att lÀra dom anvÀnda tekniken pÄ ett etiskt sÀtt? Anita Grigic Magnusson forskar pÄ mobiltelefonanvÀndning bland skolbarn och i klassrummet.
Anita Grigic Magnusson, doktorand i tillĂ€mpad IT, telefon: 070–982 9102, e-post: anita.magnusson@ait.gu.se

Beteenden i sommartider

Generositet och samarbete
Sommaren ger mÄnga möjligheter att hjÀlpa andra, frÄn att vattna grannens blommor till att skÀnka tid eller pengar till ett för oss viktigt ÀndamÄl. Men vad Àr det som triggar oss att hjÀlpa till och vad Àr det mer allmÀnt som gör att vi ibland agerar i snÀvt egenintresse och ibland agerar för samhÀllets eller andras bÀsta? Olof Johansson Stenman har bland annat forskat om samarbete och generositet.
Olof Johansson Stenman, professor i nationalekonomi, telefon: 031–786 2538, e-post: olof.johansson@economics.gu.se

FĂ€stingar, beteende och friluftsliv
Hur pÄverkar förekomsten av fÀstingar, TBE och borrelia svenskarnas friluftsliv? Daniel Slunge har studerat mÀnniskors riskuppfattning och skyddsbeteende kopplat till fÀstingar och fÀstingburna sjukdomar och hur oron för dessa Àndrar beteendet i skog och mark.
Daniel Slunge, doktor i nationalekonomi, mobil: 076–622 9205, e-post: daniel.slunge@gu.se

Djur pÄ land & i vatten

Identifiera fiskar och andra arter i havet
PÄ sommaren Àr det mÄnga som badar och rör sig ute pÄ havet. DÄ ökar chansen att fÄ se nÄgon ovanlig art. VÄra experter kan hjÀlpa dig att identifiera en ovanlig fisk, krabba eller annan art i vattnet.

  • Kristina ”Snuttan” Sundell, professor i zoofysiologi, telefon: 031–786 3671, 070–200 4108, e-post: sundell@bioenv.gu.se
  • Matz Berggren, forskar om marina krĂ€ftdjurs ekologi och systematik, telefon: 031–786 9528, e-post: berggren@bioenv.gu.se

Havsöring och andra laxfiskar
MÄnga tycker att det Àr roligt och avkopplande att fiska under semestern. Och kanske Àr fiske den perfekta pandemisysselsÀttningen eftersom det Àr lÀtt att hÄlla avstÄnd till andra sittandes i en eka en tidig sommarmorgon. Napp kanske inte alltid Àr det viktigaste, men ibland hÀnder det att det fastnar nÄgot pÄ kroken. Och skulle det vara en fisk i familjen lax kan Johan Höjesjö berÀtta mer. Han Àr expert pÄ alla sorters laxfiskar.
Johan Höjesjö, professor i ekologisk zoologi, telefon: 031–786 3636, e-post: johan.hojesjo@bioenv.gu.se

SmÄkryp i skog och mark
Sommaren Àr en aktiv tid för allehanda insekter och andra smÄkryp. Oskar Gran forskar pÄ vedlevande skalbaggar och kan svara pÄ frÄgor om smÄkryp och biologisk mÄngfald.
Oskar Gran, doktorand ekologisk zoologi, telefon: 070–070 8578, e-post: oskar.gran@bioenv.gu.se

Evenemang, konsumtion

Turism, evenemang och hÄllbarhet
Sommarens ledigheter gör att mÄnga vanligtvis reser utomlands och inom Sverige för att besöka nÀra och kÀra eller gÄ pÄ nÄgot av alla evenemang som erbjuds. Nu börjar resandet mer och mer öppna upp efter över ett Är med covid-19. Hur hÄllbar Àr egentligen turismen och hur kan den göras mer hÄllbar? Erik Lundberg forskar om turism och evenemang med fokus pÄ hÄllbar utveckling.
Erik Lundberg, doktor i företagsekonomi, mobil: 070–419 4402, e-post: erik.lundberg@handels.gu.se

Evenemang och ekonomiska effekter
Under sommaren Àr det mÄnga som deltar i evenemang och gÄr pÄ festivaler. Sommaren 2021 har mÄnga evenemang och festivaler stÀllts in. Det Àr nÄgot som kan fÄ betydande ekonomiska effekter för bÄde organisationer och orter. Tommy Andersson bedriver forskning om evenemangs ekonomiska effekter pÄ kort och lÄng sikt.
Tommy Andersson, senior professor i företagsekonomi, telefon: 031–786 1526, mobil: 070–684 9147, e-post: tommy.andersson@handels.gu.se

Event Management
John Armbrecht bedriver forskning inom evenemangsledning, konsumenters upplevelser och samhÀllsekonomisk analys. John Àr sÀrskilt intresserad av att förstÄ vÀrdet som skapas av evenemang och evenemangsupplevelser och hur det kan bidra till livskvalitet för besökare och lokalbefolkning.
John Armbrecht, doktor i företagsekonomi, telefon: 070–698 8868, e-post: john.armbrecht@handels.gu.se

Konsumtion
För mÄnga Àr shopping en del av sommaren. Men hur ser den privata konsumtionen ut i Sverige och hur har den förÀndrats under pandemin? Det kan John Magnus Roos, som Àr redaktör för den Ärliga Konsumtionsrapporten svara pÄ. Han har ocksÄ kunskap om köpberoende samt hur personlighet och kÀnslor pÄverkar mÀnniskors konsumtion.
John Magnus Roos, doktor i psykologi, telefon: 073–048 2227, e-post: magnus.roos@cfk.gu.se

Pandemins effekter pÄ shopping och realisation
Under pandemin har vĂ„ra klĂ€d- och skoinköp minskat kraftigt. Det hĂ€r har fĂ„tt olika konsekvenser för modebranschens strategier vad gĂ€ller att locka till konsumtion. Hur kommer sommarrean att pĂ„verkas? Återupptar vi vĂ„ra tidigare köpvanor i takt med att allt fler har vaccinerats? Konsumtionsforskaren Gabriella Wulff studerar modebranschen och hĂ„llbarhet, och arbetar nu med forskningsprojektet Realisation inom klĂ€dföretag.
Gabriella Wulff, konsumtionsforskare, telefon: 031–786 1469, e-post: gabriella.wulff@handels.gu.se

Funktionshinder & trafikolyckor

Sommar för funktionshindrade
Sommar, sol och vÀrme innebÀr att mÄnga ger sig ut för att upptÀcka nya platser. För den som Àr funktionshindrad Àr dock mÄnga vÀgar stÀngda och bristen pÄ tillgÀnglighet kan bli extra tydlig. Jörgen LundÀlv bedriver forskning om trygghet och sÀkerhet för personer med funktionsnedsÀttningar.
Jörgen LundĂ€lv, docent i socialt arbete, telefon: 076–172 4711, e-post: jorgen.lundalv@socwork.gu.se

Trafikforskning, trafikoffer, invaliditet
Sommaren Àr trafikintensiv vilket ökar risken för olyckor i trafiken. Jörgen LundÀlv forskar bland annat pÄ hur trafikolyckor drabbar familjer och nÀrstÄende och vilket stöd som samhÀllet kan ge nÀr det vÀrsta intrÀffar. HÀr ingÄr akut krisstöd, kommunikation och vilka stödresurser som finns i samhÀllet.
Jörgen LundĂ€lv, docent i socialt arbete, telefon: 076–172 4711, e-post: jorgen.lundalv@socwork.gu.se

Litteratur & sprÄk

Barn- och ungdomslitteratur/lÀttlÀst
PÄ sommaren hinner barn och unga lÀsa riktigt mycket, ibland hela dagar eller nÀtter. Men vad ska de lÀsa? Anna Nordenstam Àr expert pÄ barn- och ungdomslitteratur och lÀttlÀst litteratur.
Anna Nordenstam, professor i litteraturvetenskap, telefon: 070–834 9248, 031–786 4187, e-post: anna.nordenstam@lir.gu.se

SemesterlÀsning
Under semestern finns det oftast lite mer tid Àn vanligt att lÀsa de dÀr böckerna man inte hinner med annars. Yvonne Leffler kan berÀtta om skrÀck- och kriminalfiktion, sÄvÀl svensk som internationell, bÄde inom litteraturen och inom filmen.
Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap, telefon: 031–786 5294, e-post: yvonne.leffler@lir.gu.se

SemesterlĂ€sning – populĂ€rlitteratur/krim
Under en regnig sommar tar mÄnga flykten in i böckernas vÀrld. Men vem ska man vÀlja av Jens Lapidus och Leif GW Persson? Vad Àr det i Camilla LÀckbergs böcker som gör henne sÄ populÀr? Och vad lÀste folk pÄ sommaren förr i tiden? Dag Hedman Àr expert pÄ populÀrlitteratur och kriminalromaner.
Dag Hedman, professor i litteraturvetenskap, telefon: 031–130 076, e-post: dag.hedman@lir.gu.se

Uppfattningar om god litteratur för flickor
Ledighet kan innebÀra mer tid för lÀsning. Sara Andersson Àr expert pÄ nutida och historiska uppfattningar om vad som betraktas som god lÀsning för barn och unga, och framför allt hur dessa idéer konstruerar flickskap.
Sara Andersson, lektor i sociologi, telefon: 070–949 6601, e-post: sara.andersson@gu.se

Motion

Annorlunda rörelsemönster i coronasommarens spÄr
För vissa Àr sommaren en lat period i hÀngmattan. För andra Àr det en period med tid för utomhusaktiviteter och trÀning. Coronapandemin har pÄverkat vÄra rörelsemönster och det Àr nÄgot som kommer att mÀrkas Àven under semesterperioden. Eller? För att fÄ ett bÀttre svar pÄ hur vÄra rörelsemönster och motionsvanor pÄverkats finns en utvecklad mobilapp som mÀter och visualiserar vÄra rörelser. Appen heter Work from home movement och finns att ladda ned gratis i forskningssyfte pÄ App Store och Google Play.
Alexandra Weilenmann, professor i interaktionsdesign, telefon: 070–303 2953, e-post: alexandra.weilenmann@ait.gu.se

Motion skyddar mot stress
Sommartid kan ge utrymme för hĂ€lsosam utevistelse. Magnus Lindwall forskar bland annat om motivation och beteendeförĂ€ndring, frĂ€mst kopplat till livsstil som fysisk aktivitet och trĂ€ning. Även expert inom pseudovetenskap och populĂ€rpsykologi som myter och produkter som sĂ€ljs pĂ„ ovetenskapliga grunder.
Magnus Lindwall, professor i hĂ€lsopsykologi, telefon: 070–960 3545, e-post: magnus.lindwall@gu.se

Löpning och skador
För att hÄlla sig i trim Àr det mÄnga som löptrÀnar under sommaren. Forskning visar dock att upp till varannan motionslöpare skadar sig under ett Är. Jonatan Jungmalm forskar om skador i samband med motionslöpning och kan svara pÄ frÄgor om vilka skador som Àr vanligast och hur de kan förebyggas.
Jonatan Jungmalm, nyligen disputerad i idrottsvetenskap, telefon: 070–658 59 98, e-post: jonatan.jungmalm@gu.se

Pollen

Ek, grĂ€s och grĂ„bo Ă€r tre vĂ€xter som orsakar pollenallergi under sommarmĂ„naderna. Åslög Dahl Ă€r forskare och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet. Laboratoriet har sedan 1975 bedrivit mĂ€tningar av luftburet pollen, och utfĂ€rdar bland annat prognoser till allmĂ€nheten, media och sjukvĂ„rden.
Åslög Dahl, forskare i botanisk systematik och evolution, telefon: 031–786 2664, 070–755 6962, e-post: aslog.dahl@bioenv.gu.se

Resor och besök

Guidebokens historia
Varför ser den ut som den gör, guideboken som vi hÄller hÄrt i handen nÀr vi ger oss ivÀg till sommarens okÀnda resmÄl, och vad hÀnder med sjÀlva guideboken som form i den digitala eran? Anna Blennow, forskare i latin, har forskat om guidebokens historia med fokus pÄ staden Rom, och spÄrat guidebokens ursprung och utveckling i medeltidens och den tidigmoderna periodens texter.
Anna Blennow, docent i latin, e-post: anna.blennow@sprak.gu.se

Sommarens museibesök
Nya stĂ€der ska besökas – och dĂ„ ofta stadens olika museum. Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, forskare i konst- och bildvetenskap, har tillsammans den populĂ€rvetenskaplig podden Konsthistoriepodden dĂ€r de fokuserar pĂ„ ett konstverk per avsnitt.

  • Alexandra Fried, lektor i konst- och bildvetenskap, telefon: 031–786 1974, e-post: fried@gu.se
  • Alexandra Herlitz, lektor i konst- och bildvetenskap, telefon: 031–786 2793, e-post: herlitz@kulturvet@gu.se

SprÄkliga landskap
Sommar och semester. MÄnga ger sig ut pÄ vÀgarna och besöker frÀmmande platser. Titta dÄ en extra gÄng pÄ skyltarna som visar vÀgen, upplyser om var du Àr och vad du ser. De sprÄk, typsnitt, fÀrger och material som anvÀnds i skyltarna avslöjar oftast nÄgot mer om platsen du befinner dig pÄ Àn vad vi vanligtvis tÀnker pÄ. De berÀttar om de mÀnniskor som lever dÀr och deras historia, men ocksÄ om de ekonomiska och politiska krafter som verkar pÄ platsen.
Johan JĂ€rlehed, lektor i spanska, telefon: 031–786 1777, e-post: johan.jarlehed@sprak.gu.se

Seder & bruk

Midsommar och krÀftskiva i digitaliseringens tid
Sommaren Ă€r en tid dĂ„ mĂ„nga har möjlighet att umgĂ„s och ha det trevligt tillsammans. Samtidigt har digitaliseringen gjort att mĂ„nga stĂ€ndigt Ă€r uppkopplade via mobil och dator trots att vi Ă€r lediga. Vilka blir konsekvenserna för det fysiska mötet? Hur pĂ„verkas vĂ„r nĂ€rvaro i stunden? Nanna Gillberg forskar kring digitaliseringens effekter och har bland annat skrivit boken ”PĂ„satt och avskĂ€rmad – i en uppkopplad vĂ€rld”. Hon ser stora förĂ€ndringar i vĂ„rt sĂ€tt att mötas ansikte mot ansikte.
Nanna Gillberg, samhĂ€llsvetenskaplig forskare, telefon: 031–786 5609, e-post: nanna.gillberg@gu.se

AllsÄng
Att sjunga tillsammans Ă€r stort och viktigt för mĂ„nga mĂ€nniskor. Inför varje sĂ€ndning av AllsĂ„ng pĂ„ Skansen (SVT) och Lotta pĂ„ Liseberg (TV4) flockas mĂ€nniskor utanför grindarna för att fĂ„ de bĂ€sta platserna. Alf Björnberg svarar gĂ€rna pĂ„ varför sĂ„ mĂ„nga svenskar gillar att sjunga allsĂ„ng. Han Ă€r ocksĂ„ duktig pĂ„ andra typer av ”sommarmusik”.
Alf Björnberg, professor emeritus i musikvetenskap, telefon: 070–328 7911, e-post: alf.bjornberg@gu.se

Bröllop i sommartid
Sommartid Àr bröllopstid. Enligt SCB var det pÄ grund av pandemin betydligt fÀrre som gifte sig 2020 Àn pÄ mÄnga Är. Men liksom tidigare var det Àven förra Äret populÀrast att gifta sig en lördag i juni, juli eller augusti. Eva Knuts kan svara pÄ hur bröllopsederna förÀndrat sig över tid.
Eva Knuts, fil dr i etnologi, telefon: 031–786 4305, e-post: eva.knuts@gu.se

Seder och bruk i Sommarsverige
Eva Knuts kan svara pĂ„ frĂ„gor som har med svenska sommarseder att göra. Vilka seder som Ă€r gamla respektive nya och vilka som Ă€r svenska och vilka vi tagit till oss frĂ„n andra kulturer. Hon vet bland annat varför vi dansar kring midsommarstĂ„ngen. Och hur Ă€r det med semester och fritid – Ă€r det en del av det moderna Sverige, eller fanns det Ă€ven förr?
Eva Knuts, fil dr i etnologi, telefon: 031–786 4305, e-post: eva.knuts@gu.se

Sjukdomar

Stick av getingar, bin, myggor
Stick av insekt Àr sÀllan farligt, men cirka en procent har allergi och kan fÄ svÄrt att andas eller bli medvetslösa. Jan Lötvall kan svara pÄ alla frÄgor som har med allergi att göra, inklusive allergiska reaktioner av insektsstick.
Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, telefon: 070–688 2005, e-post: jan.lotvall@gu.se

Virusrelaterade infektionssjukdomar, inklusive covid-19
(För fler experter om covid-19 se: Experter: Coronapandemin och covid-19)

Tomas Bergström svarar gÀrna pÄ frÄgor som har med virus att göra, till exempel om covid-19, TBE (fÀstingburen encefalit), Ebola, MERS, fÄgelinfluensa och andra virus som sprids frÄn djur till mÀnniska, herpesgruppens virus, HIV, virusdiarréer som till exempel de orsakade av calicivirus.
Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi, telefon: 070–526 4369, e-post:  tomas.bergstrom@microbio.gu.se

Magnus Gisslén Àr övergripande ansvarig för den kliniska forskningen om covid-19 och hiv inom Sahlgrenska akademin, kliniskt ansvarig för covid-19 och hiv pÄ universitetssjukhuset. Han svarar gÀrna pÄ frÄgor om covid-19 och hiv.
Magnus GisslĂ©n, professor i infektionssjukdomar, telefon: 070–641 22 60, e-post: magnus.gisslen@infect.gu.se

Ali Harandi Àr vaccinexpert, med pÄgÄende forskning inom slemhinneimmunitet och vaccinimmunologi, inklusive covid-19, ebola och fattigdomsrelaterade sjukdomar.
Ali Harandi, docent i klinisk immunologi, telefon: 073-346 6967, e-post: ali.harandi@microbio.gu.se

Förgiftning
Kai Knudsen, expert i klinisk toxikologi, vet vilka droger som Àr mest förekommande just nu och hur mÀnniskor pÄverkas. Han svarar ocksÄ pÄ frÄgor om akut förgiftning av alkohol, maneter, svampar, ormbett, insektssting, kolmonoxid med mera.
Kai Knudsen, docent i anestesiologi och intensivvĂ„rd, telefon: 070–538 6600, e-post: kai.knudsen@aniv.gu.se

Könssjukdomar och preventivmedel

Sommartid ökar normalt spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar. Ian Milsom Àr expert pÄ könssjukdomar, vilka preventivmedel som finns och hur lÄngt forskningen kommit med att fÄ fram nya.
Ian Milsom, professor i gynekologi, telefon: 076–618 2505, e-post: ian.milsom@gu.se

UrinvÀgsinfektion
SmÀrta och upprepade toalettbesök, mÄnga kÀnner igen symtomen pÄ en urinvÀgsinfektion. Men hur uppstÄr den, spelar det nÄgon roll om man gÄr omkring i blöta badklÀder, eller Àr det andra saker som pÄverkar?
Ian Milsom, professor i gynekologi, telefon: 076–618 2505, e-post: ian.milsom@gu.se

SÄ hanterar du vÀrmen
Hur pÄverkar en vÀrmebölja oss mÀnniskor? Intressanta fysiologiska frÄgor nÀr temperaturen stiger kan vara vÀtskebalans, cirkulation och temperaturreglering. Henrik Sjövall vet detta och mycket annat inom fysiologin.
Henrik Sjövall, professor emeritus i fysiologi, telefon: 070–744 4691, e-post: henrik.sjovall@medfak.gu.se

Stress & sömn

Stress

Ekorrhjulet snurrar fort under Äret, och förvÀntningarna inför sommarens lÄngledighet kan vara högt stÀllda. Men kanske Àr det sÄ att för stora förvÀntningar pÄ och under semestern leder till stress? Ingibjörg Jonsdottir kan svara pÄ frÄgor om stress.
Ingibjörg Jonsdottir, adjungerad professor i fysisk aktivitet och hĂ€lsa, telefon: 070–305 2891, e-post: ingibjorg.jonsdottir@vgregion.se

Sömn
Sömnvanorna förÀndras vid ledighet och vad hÀnder nÀr vi börjar jobba igen? Vilka effekter har sommarljuset pÄ vÄr dygnsreglering? Hur anpassar jag dygnet vid resor? Jan Hedner kan svara pÄ det mesta om sömn och sömnproblem.
Jan Hedner, professor i lungmedicin, telefon: 031–342 7199, 073–500 2077, e-post: jan.hedner@lungall.gu.se.

Sol

Solskyddsmedel och andra hudvÄrdsprodukter
Var femte svensk lider av nÄgon sorts kontaktallergi. DÀrför Àr det viktigt att minimera inblandningen av allergena Àmnen i solskyddsmedel och andra hudvÄrdsprodukter. Anna Börje Àr kemist med siktet instÀllt pÄ dermatologi, det vill sÀga lÀran om huden och dess sjukdomar.
Anna Börje, docent i kemi, telefon 031–786 9012, e-post: anna.borje@gu.se

Hud och sol
I Ă„ratal har vi fĂ„tt höra att vi ska sola smart, anvĂ€nda solkrĂ€mer eller klĂ€der som tĂ€cker kroppen, annars kan vi drabbas av hudcancer. Men solens strĂ„lar Ă€r inte bara negativa, de behövs ocksĂ„ för att vi ska kunna bilda det nödvĂ€ndiga D-vitaminet. Olle Larkö kan allt som har med sol och hud att göra – positivt som negativt.
Olle Larkö, professor i dermatologi, telefon: 070–632 1230, e-post: olle.larko@sahlgrenska.gu.se

VĂ€der & klimat

Stadsklimat
Het sommar i stan? Sofia Thorsson studerar stadens klimat, till exempel vad klimatförÀndringarna gör med vÄra stÀder.
Sofia Thorsson, professor i naturgeografi, telefon: 031–786 4733, e-post: sofia.thorsson@gvc.gu.se

VĂ€der – hur pĂ„verkas vi?
Hur pÄverkar vÀdret hur vi mÄr, hur vi upplever en plats och hur vi anvÀnder en plats beroende pÄ vilket vÀder vi har? Sofia Thorsson vet.
Sofia Thorsson, professor i naturgeografi, telefon: 031–786 4733, e-post: sofia.thorsson@gvc.gu.se

VĂ€der
Klimat, temperaturer, översvĂ€mning, ovĂ€der 
 klart vi pratar vĂ€der under sommaren. Hans Linderholm kan bĂ„de dagens vĂ€derfenomen och klimat, liksom klimatvariationer över tid.
Hans Linderholm, professor i naturgeografi, telefon: 031–786 2887, 070–574 8483, e-post: hansl@gvc.gu.se

Mikroplaster i havet
PÄ sommaren Àr vi mÄnga som ser att det i vÄra hav finns mÀngder av plastpartiklar som inte hör hemma dÀr. Bethanie Carney Almroth forskar om hur dessa sÄ kallade mikroplaster pÄverkar fiskar, havet och ekosystemet.
Bethanie Carney Almroth, professor i ekotoxikologi, telefon: 031–786 3673,  e-post:  bethanie.carney@bioenv.gu.se

Ulrika Lundin
Pressekreterare
Göteborgs universitet
Telefon: 031–786 6705, 070–775 8851
E-post: ulrika.lundin@gu.se

Thomas Melin
Pressekreterare
Göteborgs universitet
Telefon: 031-786 3404, 073-404 2021
E-post: thomas.melin@gu.se