Institutionen för datavetenskap fick nyligen en ny doktor dĂ„ Henrik Engström blev filosofie doktor vid University of Exeter i England. Henrik Engströms avhandling Ă€r inriktad pĂ„ informationsbehandling och har titeln ”Selection of maintenance policies for a data warehousing environment”.

Att uppdatera lagrad data
Alla som har sökt information pÄ Internet vet att det ofta Àr svÄrt att hitta bra kÀllor. Det finns massvis med anvÀndbar information, men den Àr utspridd i miljontals olika datakÀllor. Data kan dessutom vara lagrad i olika format och de databaser som anvÀnds kan ha olika typer av finesser. Vill man jÀmföra och sammanstÀlla information frÄn flera datakÀllor Àr det oftast svÄrt och tidsödande. Ett sÀtt att underlÀtta insamlandet av information Àr att skapa sÄ kallade datalager. I ett datalager samlas data frÄn mÄnga olika kÀllor i ett enhetligt format sÄ att det blir enkelt att komma Ät den. Nackdelen blir dock att nÀr de ursprungliga datakÀllorna uppdateras sÄ mÄste datalagret ocksÄ uppdateras för att anvÀndarna inte ska fÄ felaktig information. Det Àr just hur datalager ska uppdateras som Henrik Engström har studerat i sin avhandling. Genom att skapa kostnadsmodeller och genom simulering har han kommit fram till flera olika sÀtt att hitta en lÀmplig strategi för uppdatering.

Engelsk doktor med rötter i Skaraborg
Högskolan i Skövde har Ànnu inte rÀtt att examinera egna doktorer, men trots detta har Högskolan cirka 40 personer anstÀllda som doktorander. De Àr inskrivna vid andra svenska eller utlÀndska högskolor/universitet. Henrik Engström blev doktorand 1998 och Àr den första med doktorandtjÀnst som blir fÀrdig doktor vid Högskolan i Skövde. Henrik har under doktorandstudierna varit kopplad till University of Exeter i England. Att Högskolan i Skövde tillhör Sveriges mindre högskolor ser Henrik inte som ett problem. Han tog sin magisterexamen i Uppsala, som Àr ett av Sveriges större universitet, och hade möjlighet att doktorera dÀr. Av familjeskÀl flyttade han till Skaraborg dÀr han har sina rötter.
– Högskolan i Skövde har en stark datainstitution med mycket internationella kontakter och jag tror inte jag hade fĂ„tt samma internationella bredd om jag stannat kvar i Uppsala, sĂ€ger Henrik.

Passion för programmering
I hela sitt 34-Äriga liv har Henrik varit intresserad av teknik och datorer. Sin första artikel om datorer publicerade han i Mariestadstidningen som 15-Äring nÀr han pryade pÄ tidningen.
– Den artikeln handlade om artificiell intelligens och cirkeln slöts nĂ€r jag och en professor pĂ„ Högskolan, 18 Ă„r senare, publicerade en artikel om artificiell intelligens pĂ„ en konferens i Hong Kong.
I det arbetet, som var ett stickspÄr frÄn avhandlingsarbetet, studerades hur en dator kan lÀra sig att vinna över mÀnniskor i spelet sten-sax-pÄse. Den nyblivne doktorn har ett brett teknikintresse men den stora passionen Àr programmering.
– Programmering Ă€r en fantastisk uttrycksform dĂ€r alla möjliga idĂ©er och tankar kan modelleras
och förverkligas och sedan spridas över hela vÀrlden, sÀger Henrik. Ett hjÀlpmedel för program-
mering som han utvecklat anvÀnds pÄ flera andra högskolor och universitet i Sverige. Ett annat av Henriks program anvÀnds vid University of Monash i Australien som ett hjÀlpmedel i under-
visningen i koreanska.
Datorspelsutveckling och Internet Àr omrÄden som Henrik kommer att arbeta med i framtiden.
Den nÀrmaste tiden kommer han dock att Àgna Ät pappaledighet. Förutom att Àgna sig Ät sin
familj Àr Henrik intresserad av att spela piano, slöjda, fika och att lÀsa serier, framför allt svenska.
För mer information kontakta Henrik Engström, tfn 0500-44 83 06, e-post henrik@ida.his.se

En bild pÄ Henrik och hans första artikel om datorer finns pÄ sidan http://www.his.se/his/press.htm
Henriks avhandling finns att lÀsa pÄ http://www.ida.his.se/~henrik/thesis.pdf

Presskontakt:

Telefon:

Mobil: