För att bredda rekryteringen satsar Uppsala universitet, i samarbete med en rad kommuner, pÄ en ny form av collegeutbildningar. Utbildningarna vÀnder sig till personer som kommer frÄn miljöer dÀr högre studier inte Àr sjÀlvklara och förhoppningen Àr att studenterna ska fÄ upp ögonen för vad en universitetsutbildning kan betyda. Satsningen riktar sig till personer som slutat gymnasiet under de senaste fem Ären och som inte pÄbörjat nÄgon utbildning samt till personer som inte Àr redo för högre studier utan ytterligare förberedelser. Det kan till exempel röra sig om personer som har hela, eller delar av, sin gymnasiala utbildning frÄn utlandet och som nu lÀser inom komvux eller motsvarande.

Collegeutbildningarna Àr ettÄriga och bestÄr av en gymnasiedel dÄ förkunskaperna stÀrks och frÀschas upp samt en andra termin dÄ studenterna fÄr lÀsa sin första termin vid universitetet. InnehÄllet i gymnasiedelen kommer att anpassas efter de antagnas behov och högskoledelen kommer att inledas med en allmÀn orienteringskurs för att studenterna ska kÀnna sig hemma i universitetsmiljön. De kommer ocksÄ att fÄ en kurs i muntlig och skriftlig kommunikation. Efter det erbjuds de ett antal olika möjligheter att prova pÄ kurser inom de omrÄden som de sjÀlva valt.

NÀr studenterna genomgÄtt utbildningen kan universitetet besluta om förtur till vissa utbildningar och kurser. Exakt vilka utbildningar studenterna kommer att fÄ förtur till Àr Ànnu inte klart. Men preliminÀrt diskuteras förtur till biomedicinska analytikerprogrammet, receptarieprogrammet, apotekarprogrammet, sjuksköterskeprogrammet, högskoleingenjörsutbildningarna, religionsvetenskapligt program samt ett antal grenar av lÀrarutbildningsprogrammet. Fler utbildningar kan bli aktuella.

Satsningen pĂ„ collegeutbildningar i kommunerna Ă€r en försöksverksamhet. Under hösten inleds verksamheten i Älvkarleby, Tierp, Östhammar och NorrtĂ€lje. Sollentuna planeras tillkomma under 2003.

För vidare information:
Kontakta Kay Svensson pĂ„ telefon 018 – 471 18 91 eller 070 – 425 04 38.

Presskontakt:

Presskontakt

Telefon:

Mobil:

070-167 92 96